Eurajoki Suomen kärkikymmenikössä

Eurajoki kampesi kahdeksanneksi, kun konsulttifirma WSP Finland rankkasi Suomen kunnat elinvoimaisuuden ja tulevaisuuskunnon mukaan.

Kymmenen parhaan listalle pääsi vain yksi suuri kaupunki, Vantaa. Kaikki muut ovat suurten tai keskisuurten kaupunkien lähikuntia ympäri Suomea: Pirkkala, Lieto, Muurame, Ylöjärvi, Kaarina, Kempele, Eurajoki, Järvenpää, Kangasala, Nokia, Nurmijärvi ja Rusko.

WSP:n pisteytyksessä Eurajoki nousi kärkipäähän kaikilla mittareilla. Vain kuntalaisten tulotason muutoksessa kymmenen vuoden aikana Eurajoki jäi keskiviivan heikommalle puolelle.

Kerrotaan muidenkin alueemme kuntien sijoitukset, kun ne kumminkin lukijaa kiinnostavat.

Rauma löytyy sijalta 53, Turun (42) jälkeen ja ennen Poria (72). Pienten kaupunkien ”sarjassa” Rauma oli neljäs. Elinvoimaisemmiksi WSP sai Kokkolan, Porvoon ja Pietarsaaren.

Laitila on 88:s, Eura 95:s, Uusikaupunki 116:s ja Säkylä 136:s. Kaikkiaan kuntia on lähes 300.

Keskeisiksi tulevaisuuden menestystekijöiksi WSP nostaa saavutettavuuden, alueellisen kasvun edellytykset, monipuolisen elinkeinorakenteen ja vihreän rakennemuutoksen.

Vihreä rakennemuutos on ensi kertaa yksi elinvoimaindeksin osa-alue. Hiilineutraaliuteen pyrkiminen vaikuttaa elinkeinorakenteeseen, muttei vain negatiivisesti. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan avaa myös bisneksen paikkoja.

Rauman seudulla menestyksen edellytykset ovat olemassa. Toki tekemistä yhä piisaa, eikä vähiten saavutettavuuden kanssa. Kasitien Laitilan risteysremontin lykkääntyminen hamaan tulevaisuuteen olisi ikävä takaisku.

Menestyvässä kunnassa, tai ainakin sen lähialueella, pitää olla työpaikkoja. Vielä parempi, jos myös ulkomailla syntyneet työllistyvät alueella hyvin – ilman heitä kun emme lähitulevaisuudessa pärjää.

Väestön terve ikärakenne on iso plussa.

Menestyäkseen kunnat tarvitsevat mielestäni myös hyvää johtamista ja tulevaisuuteen katsovan, viihtyisän ilmapiirin, mikä taas heijastuu positiivisesti, sanoo tutkimusta johtanut WSP Finlandin kestävyystutkimuksen asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström.