Euran vanha tehdas uuteen kukoistukseen

HKScan siirsi broilerituotannon Eurasta Raumalle. Nyt Eurassa tehdään annossalaatteja. Ensi vuonna alkaa välipalatuotanto.

HKScan alkaa valmistaa välipalatuotteita Eurassa ensi kesänä. Silloin valmistuu uusi linja, jolla tehdään HK-, Kariniemen- ja Boltsi-brändien välipaloja (LS 15.7.).

Tämä on hieno uutinen, jossa on tiettyä yhtäläisyyttä Rauman telakan uuden tulemisen kanssa.

HKScanin vanha tehdas Eurassa uhkasi jäädä tyhjilleen tai ainakin vajaakäytölle, kun yhtiö rakennutti uuden suuren broileritehtaan Raumalle. Tuotanto siirrettiin Eurasta Lakariin neljä vuotta sitten.

Nyt näyttää mukavasti siltä, että vanhat tilat täyttyvät lähivuosina uudelleen ja työpaikkoja palaa Euraan.

”Kohtuullisen varmoja työpaikkoja on tarjolla”, sanoi HKScanin Suomen liiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Leija.

Keväällä tiloissa aloitti vuokralaisena Mäkitalon Maistuvien salaattitehdas, joka ehti jo kertoa investoinnista uuteen tuotantolinjaan ja lisärekrytoinneista (LS 3.6.).

Mäkitalon Farmi -annossalaatin myyntiluvut ovat kuulemma reippaasti yli tavoitteiden. Salaattilounaiden suosio on muutenkin kovassa kasvussa. Niitä myydään Suomessa jo yli 20 miljoonaa vuodessa.

Myös välipalamarkkina on vakaassa kasvussa. Perinteisen kahden lämpimän aterian sijaan monet suomalaiset syövät enää kerran päivässä ”kunnolla”. Se lisää hyvien ja mielellään terveellisten valmisruokien ja välipalojen kysyntää.

Lihatalona tunnettu HKScan toteuttaa nyt rivakasti strategiaansa vahvistaa asemaansa kasvavissa tuoteryhmissä, joissa kannattavuus on keskimääräistä parempi.

Yhtiö kertoi viime viikolla ostaneensa 25 prosentin osuuden Mäkitalon Maistuvista. Tämä syventää kumppanuutta, johon jo ennen kuului myyntiä ja jakelua – sekä tietenkin HK:n ja Kariniemen lihojen käyttöä salaateissa.

Viime kuussa HKScan osti kalatuotteista tunnetun Jokisen Eväät. Samaan aikaan HKScan tiedotti aloittavansa Leipomo Rostenin kanssa kaupallisen yhteistyön välipalatuotteissa. Malli on samankaltainen kuin Mäkitalon tapauksessa.

Vuosi sitten HKScan osti Leivon Leipomolta 49 prosenttia Boltsista, joka tekee kaurapyöryköitä.