Euro päivässä säästöön

Yllättävä, isompi meno voi nyrjäyttää perheen kuukausibudjetin kertaheitolla. Joka neljännelle suomalaiselle 300 euron tai sitä pienempi yllättävä menoerä on jo liikaa, ilmenee Lähitapiolan Arjen katsauksesta.

Pienituloisilla, jatkuvasti tinkimään joutuvilla ongelmia aiheuttava meno voi olla jo muutama kymppi. Peräti joka viides alle 20 000 euron vuosituloilla elävä sanoo, ettei selviäisi 50 euron lisämenosta.

Iso osa ihmistä varautuu yllättäviin menoihin säästämällä tai sijoittamalla. Pienistä tuloista voi olla vaikea säästää, mutta vaatimatonkin vararahasto voi auttaa tiukassa tilanteessa, esimerkiksi kodinkoneen rikkoutuessa. Mitä enemmän on säästöjä, sitä vähemmän tarvitaan lainaa.

Luotonkäyttö ei kuitenkaan automaattisesti ole huono asia. Tärkeinä on pitää se hallittuna.

Varautuminen onnistuu parhaiten, kun tietää, millaisiin menoihin ne menevät. Omaa kulutusta seuraamalla saattaa huomata, etteivät kaikki rahareiät olekaan tarpeellisia. Olisiko mahdollista luopua tai vähentää vaikkapa harrastusmenoista, maksullisista kanavista tai kakkosautosta?

Yllättävän paljon saattaa lompakosta huveta myös esimerkiksi sakkoihin ja laskujen viivästyskuluihin. Laskut kannattaa siis maksaa ajallaan ja kirjaston kirjat palauttaa ajoissa.

Harva tulee ajatelleeksi sitäkään, että käymällä joka työpäivä lounaalla ulkona kuluu rahaa kuukausitasolla jo noin 200 euroa. Sillä rahalla voi itse tehdä jo monenmoisia herkkuja työpäivän virkistykseksi.

Usein säästäminen on päivänselvää heille, joilla siihen on varaa. Sen sijaan he, joiden tulisi säästää, eivät sitä koe aina pystyvänsä tekemään. Usein myös ruuhkavuosia elävät perheet kokevat säästämisen olevan mahdotonta.

Kun puhutaan säästämisestä, se ei tarkoita satasten tai edes kymppien sivuun laittamista. Jos laittaa euron päivässä säästöön, kertyy siitäkin jo 365 euroa vuodessa.

Säästäminen vaatii siis usein vain sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä.