Eurooppalainen alkupiste Raumalle

E16-tie voisi tuoreen selvityksen perusteella jatkua Ruotsin Gävlestä Rauman kautta Suomen itäosiin.
E16-tie voisi tuoreen selvityksen perusteella jatkua Ruotsin Gävlestä Rauman kautta Suomen itäosiin. Kuva: Juha Sinisalo

Raumasta tulee eurooppalaisen tieverkoston alkupiste Suomessa, jos Eurooppatie 16 -hanke etenee. Yksi Eurooppatie Rauman kautta jo kulkee, nimittäin E8 etelästä pohjoiseen.

Lännestä itään Suomessa menee vain yksi Eurooppatie, E18 Naantalista Vaalimaalle. Uusi aina Kotkaan saakka jatkuva E16 olisi myös sen vuoksi tervetullut täydennys tieverkostoon.

Ehdotus on hyvä, vaikkakaan ei raumalaisten oma. Yhteydenotto Ruotsin suunnasta pyöräytti hankkeen liikkeelle.

Perimmäinen syy ehdotukselle lienee ollut kuitenkin muu kuin pelkkä pohjoismainen yhteistyö.

Ruotsalais-norjalaisen alkukiinnostuksen lähde oli Venäjä ja siellä Pietarin alue raaka-ainevirtoineen. Tällä tietoa tie Venäjälle on kuitenkin tukossa eikä elpymistä ole näköpiirissä.

Ukrainan sodan puhjettua Eurooppatie 16:n yhteydessä puhutaankin aivan toisenlaisista asioista: huoltovarmuudesta, Nato-yhteyksistä ja tärkeistä maanpuolustuksen yksiköistä reitin varrella.

”Venäjä vaihtui huoltovarmuuteen ja Natoon”, kuten konsulttityön tehnyt Hannu Asumalahti kiteytti (LS 7.6.).

Eurooppatiet ylittävät valtioiden rajat ja yhdistävät maat toisiinsa. E16:n tapauksessa yhdistäminen tapahtuisi vielä merten ylikin.

Tie alkaa Pohjois-Irlannista, jatkuu Skotlannissa ja sieltä Norjaan ja Ruotsiin.

E16-verkosto on siis jo nykyisellään lievästi sanottuna erikoinen muodostelma. Mikään ihme ei enää olisi Itämeren ylitys Gävlestä Raumalle.

Rauman kannalta piste iin päälle olisi, jos Rauman ja Gävlen välinen lauttaliikenne elpyisi Eurooppatien myötä uudelleen.

Myönteistä on, että kaikki tulevan väylän varren isot kaupungit ovat innolla mukana. Tekniset vaatimukset täyttyvät, lisäinvestointeja ei tarvita ja lähinnä tiekyltit pitää uusia.

Statuksen nosto lisäisi tulevaisuudessa mahdollisuuksia tieparannuksiin.

Paljon riippuu kuitenkin liikenne- ja viestintäministeriöstä. Esitys lienee vahvoilla, koska sillä on takanaan viiden kaupungin ja neljän maakuntaliiton tuki.