Eurooppalaisia ajatuksia

Nyt on suulla suuremmalla julistettu miltei huikean talouskasvun alkavan, ja myös ilmastoa saastuttavan lentotoiminnan palaavan ennalleen. Silloin myös suomalaisilla on mahdollisuus istuskella kuumenevan etelän lomakeskuksissa halpaa viiniä lipitellen ja ihosyöpää hankkien.

Kun velkarahaa virtaa pidikkeettömästi, on syytä olla optimistinen ja kuluttaa niin tavaraa kuin samalla ympäristöä.

Ehkä olisi syytä ottaa mukaan realismia. Nähdä hupenevat luonnonvarat, ilmaston lämpenemisen vaikutukset, yleinen saastuminen, uhkaavat muuntuvat virukset ja pakolaistulva Eurooppaan.

Esimerkkinä on autoilu, jota ei vähennetä: sen sijaan tuodaan uusia ratkaisuja litiumakkuineen ja muine haittoineen. Ihmisellähän on pakko olla niin mukavaa ja nautinnollista, että hän lihoo ja sairastuu tavalla tai toisella. Häntä ei saa laittaa vastuuseen, vain yrittää parantaa lääkkeillä ja rakentamalla kuntosaleja, sehän tuo rahaa muutamille.

Kunpa parannettaisiin ympäristöäkin, ennen kuin yhä tehokkaammat virukset ennättävät kimppuumme.

Toivoa ei tietysti kannata menettää ainakaan täällä pohjoismaissa. Täällä kaikkein pisimpään ymmärrettiin luonnon vaikutus ja elettiin sen mukaan. Vieläkin on jäljellä perinteitä, joita myös elvytetään.

On ihmisiä, jotka tunnustavat luontoon kätkeytyvän pyhyyden, jota pitäisi kunnioittaa. Meitä uhkaa kuitenkin vaara tulla muiden jyräämäksi, joutua maksamaan heidän hyvinvointiaan ja olla luontoreservaattina heidän tuhottuaan oman ympäristönsä. Näin huolimatta teknisestä ja digitaalisesta taidostamme, jossa olemme olleet edelläkävijöitäkin.

Paljon mainostettu monikulttuurisuus merkitsee perimmältään uhkaa. Sen avulla viedään identiteettimme ja voimavaramme. Muissa valtioissa, Euroopassakin, päinvastoin suojellaan omia perinteisiä arvoja ja puolustetaan oman maan taloutta. Meillä näyttää olevan toisin.

Vieraat kulttuurit tuhoavat identiteettimme samalla tavoin kuin aikanaan kristinusko hävitti maamme pyhiä paikkoja ja perinteisiä tapoja luonnon kunnioittamisesta. Nyt myös kristittyjenkin arvot ja rakennelmat ovat samalla tavoin uhattuna.

Kaiken kaikkiaan koko Eurooppaa uhkaa päättymätön terrorismi ja alkava kaaos. Näin on käynyt jo arabikevään kokeneissa valtioissa, joista nyt tänne paetaan. Sekö on ihailtua monikulttuurisuutta?

Leena Niemi