Euroviisuista kiekkoon ja futikseen

Euroviisut valvottivat suomalaisia viime viikonloppuna. Suomea edustanut Blind Channel sijoittui kuudenneksi. Se on Suomen toiseksi paras onnistuminen viisuhistoriassa.

Suomen paras viisumenestys on tietenkin Lordin voitto viisitoista vuotta sitten. Kuudenneksi sijoittui aikoinaan myös Marion Rung, mutta vuonna 1973 osallistujamaita oli puolet vähemmän kuin nykyisin.

Jääkiekon MM-finaali alkaa olla jo kesätapahtuma. Leijonat voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa 7. toukokuuta 1995, toisen 15. toukokuuta 2011 ja kolmannen 26. toukokuuta 2019.

Tänä keväänä korona myöhästytti kiekkosarjoja, joten MM-turnaus käynnistyi vasta viikonloppuna. Yllätystuloksilla startanneet kisat päättyvät vasta 6. kesäkuuta. Silloin on torijuhlien aika, mutta missä maassa, onkin jo toinen kysymys.

Penkkiurheilijoiden huippusesonki jatkuu miltei tauotta, sillä viisi päivää MM-kiekon perään alkaa jalkapallon EM-lopputurnaus.

Futiskisat piti pelata jo viime suvena, mutta korona pakotti vuoden aikalisään. Sekään ei riittänyt, sillä vain osa pääsylipun lunastamaan onnistuneista voidaan ottaa sisään stadioneille – ja silloinkin vielä portilla kysytään rokotepassia ja mitataan ruumiinlämpö.

Niin, jos pelipaikalle edes pääsee. Rahan ahneudessaan Euroopan jalkapalloliitto ripotteli turnauksen ottelut kahteentoista maahan. Matkustusrajoitukset elävät koko ajan ja matkojen järjestäminen on tavallista hankalampaa.

Jalkapallon arvoturnaukset ovat aina kiinnostaneet myös suomalaisia kovasti, vaikkei Suomi ole olympialaisia lukuun ottamatta niihin selviytynyt.

Historiaa tehdään, kun Huuhkajat kohtaa EM-avauksessaaan Tanskan Kööpenhaminassa. Suomen kaksi muuta alkulohkon ottelua pelataan Pietarissa Venäjällä.

Pudotuspelit alkavat juhannuspäivänä. Suomen lohkon voittajan seuraavat ottelut ovat Sevillassa Espanjassa ja Münchenissä Saksassa ennen Lontoossa pelattavia välieriä ja finaalia. Lohkokakkosen tie kohti Wembleyn stadionia kulkee Hollannin Amsterdamin ja Azerbaidzanin Bakun kautta.

EM-finaali pelataan 11. heinäkuuta. Siitä reilu viikko ja onkin Tokion kesäolympialaisten vuoro.