Exit-päivä lähenee

Suomi siirtyy maanantaina jälleen tiukkojen rajoitusten sulkutilaan kolmeksi viikoksi. Rajoitukset koskevat vahvasti myös lapsia ja nuoria. Monet yläkoulut ovat siirtyneet etäopetukseen jo kuluneen viikon aikana. Lisäksi yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta iskettiin jälleen jäihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on seurannut tarkkaan koko epidemian ajan muun muassa koulujen koronavirustartuntoja. Viimeisimmät tiedot ajanjaksolla elokuu 2020 tammikuu 2021 kertovat, etteivät koulut ole olleet koronalinkoja.

Yhteensä noin 53 800 lasta, nuorta tai henkilökuntaan kuuluvaa altistui koronavirustartunnalle elo-tammikuussa eri luokka-asteilla. Tartuntoja todettiin yhteensä 721, mikä on 1,3 prosenttia kaikista altistuneista.

Se on kuitenkin totta, että kouluissa ja oppilaitoksissa altistumistilanteet ovat lisääntyneet voimakkaasti, kun tartunnan saaneita henkilöitä on ollut tartuttavuusaikanaan varhaiskasvatuksessa tai koulussa. Altistuneiden määrät ovat helposti nousseet hyvin korkeiksi. Jatkotartuntoja on kuitenkin todettu vain pienellä osalla altistuneista.

THL:n mukaan tartuntariski on koulussa altistumisen jälkeen edelleen selvästi pienempi kuin tartuntariski muissa korona-altistumistilanteissa.

Monet terveydenhuollon asiantuntijat ovatkin esittäneet kritiikkiä hallituksen etäkoulumääräykseen. Rajoitusta ei pidetä järkevänä, eikä sen uskota vaikuttavan millään tavalla epidemian kulkuun.

Samaa mieltä oli tällä viikolla myös Satadiagin infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä. Tauti tarttuu nyt pääasiassa aikuisten keskuudessa.

Samaan aikaan, kun Suomessa koronatilanne synkkenee, mietitään hallituksessa jo ulospääsyä koronasta eli ns. exit-strategiaa.

Huhujen mukaan Suomen strategia on tarkoitus julkistaa vielä ennen kolmen viikon sulkutilan päättymistä.

Tarkoitus on avata yhteiskuntaa kohti normaalia pienin hallituin askelin.

Paluu normaaliin edellyttää myös todennäköisesti sitä, että ainakin 50 prosenttia suomalaisista olisi jo oman rokotteensa saanut.

Positiivisten arvioiden mukaan tuo viimeinen exit-päivä voisi olla käsillä jossain juhannuksen tienoilla.