Fennovoimalta puuttuu miljardeja

Ydinvoiman osuus Suomen sähkön tuotannosta kasvaa reippaasti, kun Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 viimein valmistuu. Säännöllisen sähköntuotannon pitäisi alkaa ensi suvena.

Lisääkin on tulossa. Fennovoima tähtää tuotannon starttiin vuonna 2029. Alun perin puhuttiin vuodesta 2024, mutta se ei ole mahdollista. Eihän suomalais-venäläisellä ydinvoimalalla ole vielä rakentamislupaakaan. Saati rahoitusta varmistettuna.

Venäläisen Rosatomin varatoimitusjohtaja Kirill Komarov myönsi Talouselämä-lehden haastattelussa, että rahoituksesta puuttuu vielä kaksi miljardia euroa.

”Pankit ovat huolissaan, että jos sähkön hinnat ovat alhaiset, suomalaiset osakkeenomistajat eivät enää osta sähköä markkinahintaa korkeammalla hinnalla”, sanoi Komarov.

Hän uskoo sähkön markkinahinnan nousevan. Se vaikuttaa kulutuksen kasvun ja ilmastotoimien vuoksi todennäköiseltä, muttei varmalta.

Rahoituksen vaje voi hyvinkin olla vielä suurempi. Komarov nimittäin pitää mahdollisena, että voimalan voi rakentaa 6,5 miljardilla eurolla. Kustannusarvio on 7–7,5 miljardia.

Muissa ydinvoimalahankkeissa budjetit ovat tavanneet paukkua. Olkiluoto 3:kin saattaa käydä kalliiksi ranskalaisille veronmaksajille.

Rauman Energia on yksi Fennovoiman osakkaista.

Ydinvoimalla olisi tärkeä rooli ilmastotalkoissa – jos se vain Euroopan unionille sopii.

EU:ssa väännetään kättä siitä, onko hiilidioksidipäästötön ydinvoima kestävä tuotantomuoto. Varsinkin ydinvoimasta luopunut Saksa haraa vastaan.

”Komissio saattaa lykätä päätöksiä yli Saksan vaalien antaakseen Saksalle vaalirauhan. Tämä on esimerkki siitä, minkälaista poliittista peliä nyt pelataan Suomelle tärkeällä asialla”, sanoi Fortumin johtaja Simon-Erik Ollus Ylelle.

Epävarmuus lykkää esimerkiksi Fortumin päätöksiä. Loviisan kaksi ydinvoimalaa ovat elinkaarensa loppuvaiheessa. Pitäisikö poistaa käytöstä vai investoida ja jatkaa vuoteen 2050? Kysymys on koko maalle merkityksellinen. Loviisasta tulee kymmenisen prosenttia Suomen sähköstä.