Finnair ottaa oppia halpalentoyhtiöistä

Korona on runnellut armottomasti lentoyhtiöitä. Konkursseilta ei vältytty, vaan esimerkiksi Norwegian, Flybe ja Germanwings poistuivat markkinoilta kokonaan.

Enemmänkin olisi nurin mennyt ilman valtavia valtiontukia, jotka ovat satoja miljoonia euroja per yhtiö.

Tuki tuli tarpeeseen, sillä lentoyhtiöt ovat tehneet rumia tappioita. Finnair otti tammi-kesäkuussa takkiin liki 300 miljoonaa euroa.

Koronakriisi vaikuttaa lentoliikenteessä vielä pitkään. Tulosinfossa Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner arvioi liikennemäärien palautuvan koronaa edeltävälle tasolle aikaisintaan vuonna 2023.

Viime ja tänä vuonna kertyneiden tappioiden kuittaamiseen kuluu vuosia. Eikä siitä selvitä ilman säästöohjelmia ja toimintojen rukkaamista.

EU:n ilmastopaketti lisää painetta nostaa lentolippujen hintoja. Se ei kuitenkaan ole ihan helppoa, koska samaan aikaan halpalentoyhtiöt haastavat Finnairin kaltaisia toimijoita.

Tunnetuin halpayhtiö Ryanair on kannellut muun muassa Lufthansan, Air Francen ja Finnairin poikkeustuista, joita se pitää kilpailua vääristävinä.

”Valtiontukien tsunami pönkittää tehottomia kalliiden kustannusten yhtiöitä monen vuoden ajan”, sanoi Ryanairin toimitusjohtaja Michael O’Leary.

Kantelut eivät tukia muuta, mutta irlantilaisen viesti jää asiakkaiden mieliin.

Finnair luopui koneinvestoinneista, mutta Ryanair tilasi yli 200 noin 200 matkustajan konetta. Yhtiö kertoi myös palkkaavansa 2 000 uutta lentäjää kolmessa vuodessa.

Ryanair tuo lisää koneita Suomeen, nyt Helsinki-Vantaalle. Lähtöjä on joka päivä Lontooseen sekä muun muassa Milanoon, Brysseliin ja Varsovaan.

Ärhäkän kilpailijan tekemisiä on Finnairkin seurannut – ja oppia ottanut. Bisnesmallit yhtenäistyvät, kuvasi Manner Talouselämä-lehden haastattelussa.

Finnair esimerkiksi muuttaa lipputyyppejään samaan suuntaan eli asiakas maksaa, mistä haluaa.

Menestymisen edellytyksiä ovat tiukka kulukuuri ja ketteryys. Finnair aloittaa talven lomalennot myös Tukholmasta. Tilaa syntyi, kun Norwegian heitti pyyhkeen kehään.