Fleksaaminen näkyy opiskelijaruokaloissa

Ajan ilmiöistä puhuttaessa iso kuva tuppaa usein hämärtymään, kun huomio keskittyy muutoksiin. Hyvä esimerkki on keskustelu ruuasta.

Paljon on puhuttu ”vegebuumista” eli kasvissyönnin lisääntymisestä. Se toki pitää paikkansa – muttei tarkoita sitä, että olisimme vähentäneet lihansyöntiä.

Päinvastoin: suomalaiset syövät vuosi vuodelta enemmän lihaa. Punaisen lihan kulutus ei enää kasva, mutta broilerin myynnin nousu jatkuu yhä vahvana. Kasvikset tulevat siihen päälle.

Kasvistuotteisiin keskittyvän säkyläläisen Apetitin toimitusjohtaja Juha Vanhainen totesi Talouselämä-lehdessä osuvasti, ettei kyse ole kisasta lihan ja kasvisten välillä.

Vanhainen ei usko, että puhdas vegaanisuus paljon kasvaa, mutta fleksaaminen kasvaa. Kannattaa käydä opiskelijaruokalassa, jos ei muuten usko, vinkkasi Vanhainen.

Fleksaajat pyrkivät syömään terveellisemmin ja kevyemmin. Sitä voi kuvata vaikka osa-aikaiseksi kasvissyönniksi, jossa on sijaa myös kalalle, broilerille ja viikonlopun grillipihveille.

Vanhainen lisää, että maku ratkaisee aina. Ihmiset eivät syö huonoa, vaikka se olisi kuinka eettistä ja terveellistä.

Öljy-yhtiöt ovat pulassa, kun sähköautot yleistyvät kovaa kyytiä.

Paitsi etteivät ne ole, eivät vielä pitkään aikaan.

Sähköautojen kovat kasvuluvut perustuvat selittyvät sillä, että niitä on erittäin vähän. Esimerkiksi Suomessa noin 2 000 kaikkiaan yli 3 miljoonasta autosta.

Nesteen mukaan polttoaineiden kysyntä kasvaa edelleen. Suuret rekat eivät sähköllä kulje, laivoista ja lentokoneista puhumattakaan.

Lännen Median jutun mukaan Neste valmistautuu henkilöautoliikenteen vähenemiseen läntisissä teollisuusmaissa. Yhtiö rakentaa tulevaisuutta, jossa sähköntuotannolla ja uusiutuvilla polttoaineilla on isompi rooli.

Kehitystyö tehdään pitkälti perinteisten polttoaineiden myynnin tuloilla.

”Ihmiset eivät syö huonoa, vaikka se olisi kuinka eettistä ja terveellistä.”