Halla-aho käänsi katseen keskustaan

Politiikan pelikenttä on muuttunut. Perinteinen jako oikeistoon ja vasemmistoon ei enää ole ainoa, eikä välttämättä edes tärkein puolueita jakava linja.

Nationalismin kannatus on viime vuosina noussut jokseenkin kaikkialla maailmassa. Suomessa tämä ilmiö on kasvattanut perussuomalaisten kannatusta.

Perussuomalaisten päävastustajaksi on profiloitunut vihreät. Puolueiden kannat erityisesti ilmastonmuutoksen hidastamiseen ja maahanmuuttoon eroavat selvästi.

Vastakkainasettelu on lisännyt kummankin puolueen huomioarvoa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho joukkoineen ei taatusti jätä vihreitä rauhaan ensi kevään kuntavaaleissa.

Sen lisäksi perussuomalaiset haastaa nyt voimakkaasti keskustapuoluetta.

Helsingin Sanomien haastattelussa Halla-aho selitti, että keskusta on ainoa suunta hakea uusia tukijoita maaseudulla: ”Kun ei ole mitään muita kuin kepulaisia.”

Kärjistyksessä on totta se kuuluisa toinen puoli.

Vaikka keskustan valtakunnallinen kannatus on romahtanut, maakunnissa puolue on yhä voimissaan.

Rauman seudullakin keskustalainen johtaa puhetta Euran valtuustossa ja Eurajoen hallituksessa. Laitilassa ja Säkylässä kumpikin avainpaikka on kepulla.

Perussuomalaiset sen sijaan on kuntapuolueena vielä pienehkö.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti Halla-ahon kanssa yhteen politiikan toimittajien tilaisuudessa maanantaina.

Saarikko toivotti ”helsinkiläisen tohtorismiehen” tervetulleeksi maaseutua puolustamaan. Saarikon mukaan keskusta onkin saanut tehdä sitä työtä pitkään yksin.

Halla-aho sanoo olevansa täysin varma siitä, että keskusta lähtee hallituksesta, jos kuntavaalit menevät penkin alle.

Saarikolta tivattiin vastausta. Hänen mukaansa keskustalla on hallituksessa paljon puolustettavaa.

Merkille pantavaa on, että tiukasta sanailusta huolimatta kumpikaan ei sulkenut pois vaihtoehtoa samaan hallitukseen mahtumisesta.