Halla-aho kelpaa jo kokoomusjohtajan hallituskumppaniksi

Kokoomusjohtaja Petteri Orpolle kelpaa nyt jo Jussi Halla-ahon johtama puolue hallituskumppaniksi, vaikkei perussuomalaisten politiikka ole vuoden 2017 jälkeen miksikään muuttunut. Tuolloin Jussi Halla-ahon johtoon Timo Soinilta siirtynyt puolue ei kelvannut enää Juha Sipilän (kesk) ja Petteri Orpon hallituskumppaniksi. Heidän toimestaan hallituksessa saivat jatkaa perussuomalaisista eronnut Timo Soinin ministeriryhmä, joka kansanedustajineen tunnettiin sinisenä tulevaisuutena.

Sekin on huomattu, että etenkin kokoomus on oppositiokauden politikoinnissaan lähentynyt perussuomalaisia. Siitä huolimatta on vaikea uskoa, että Jussi Halla-ahon puolue nykyisellään kelpaisi kokoomuksen hallituskumppaniksi.

Orpo edellyttääikin perussuomalaisilta yhteistyökykyä ja muutosta EU- politiikassa. Orpon persukosinnassa saattaa olla kuntavaaliosuutakin. Onhan Halla-aho saanut kannattajia myös kokoomuksesta. Jo aiemmin myös keskustan Annika Saarikko ilmoitti hyväksyvänsä Halla-ahon hallituskumppanikseen. Saarikon keskustasta on eniten valunut kannattajia perussuomalaisten leiriin.

Poliittisia täyskäännöksi on tehty aiemminkin. Siitä yhtenä esimerkkinä on Timo Soinin johtama perussuomalaisten puolue. Soini pyörsi oman retoriikkansa ja persulinjansa, kun tämä vei puolueensa keskustan Juha Sipilän johtamaan hallitukseen.

Orpo saattaakin laskelmoida, että Halla-aho voi Soinin tapaan tehdä poliittisen täyskäännöksen

Tosin puolueiden välissä on syvä juopa EU-politiikan lisäksi maahanmuutossa. Orpo puhuu mieluusti työperäisestä maahanmuutosta. Halla-aho ei ilahdu siitäkään.

Euroopan maista ammattilaisten saaminen Suomen voi jäädä vain unelmaksi. Siitäkin syystä, että Suomessa palkka- ja työehtoja pyritään heikentämään. Lisätyövoimaa onkin mahdollista saada Euroopan ulkopuolisista maista.

Pentti Välimaa