Halla-aho uhkaa kuihduttaa keskustan kuntavaaleissa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho uhkaa kuihduttaa Annika Saarikon johtaman keskustan kevään kuntavaaleissa niin, ettei keskustalla olisi enää edellytyksiä jatkaa Sanna Marinin (sd) johtamassa hallituksessa.

Suomalaisia yhä piinaavasta koronaviruksesta huolimatta Halla-ahon päätehtävänä on siis kaataa naisenemmistöinen hallitus. Myös kokoomusjohtaja Petteri Orpo uhosi jo viime syksynä Porin puoluekokouspuheessaan kaataa hallituksen.

Viimeisissä mielipidemittauksissa perussuomalaiset on noussut niukasti ohi SDP:n Suomen suosituimmaksi puolueeksi keskustan kustannuksella. Entinen juuri keskustasta on valunut kannattajia perussuomalaisiin. Keskustan kannatus on jo pitkään keikkunut noin 11 – 12 prosentin välillä.

Halla-aho uhkaa nyt kuntavaalien edellä iskeä keskustan kannatusrippeisiin. Kestääkö keskustan kantti Halla-ahon hyökkäyksen? Kevään kuntavaalin tulos ei koronaakin tunnollisesti hoitanutta Marinin hallitus kaada. Jos keskustan tai muidenkin hallituspuolueiden kantti pitää koko eduskuntakauden, niin uudesta hallituksesta keskustellaan vasta vuoden 2023 eduskuntavaalien jälkeen.

Halla-aho on jo ilmoittanut valmiutensa pääministeriksi. Persujohtajan unelman toteutuminen edellyttää eduskuntavaaleissa ykkössijaa ja sitä, että Halla-ahon on käännettävä takkinsa useammin kuin kerran, jotta hän saisi hallitusohjelman muiden kumppaneiksi aikovien kanssa syntymään.

Pentti Välimaa