Hallituksen suosio mureni pikavauhtia

Kongi pelasti SDP:n, kun perussuomalaiset eivät ihan ehtineet kiriä rinnalle ja ohi. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne saa yrittää koota Suomelle hallituksen. Tehtävä ei ole helppo.

Noin kirjoitettiin tällä palstalla huhtikuussa heti eduskuntavaalien tuloksen selvittyä.

Myöhempi kehitys vahvistaa arvion oikeaksi.

Eduskuntavaaleissa demarit saivat 17,7 prosenttia annetuista äänistä, ja mikä tärkeintä eniten kansanedustajapaikkoja (40).

Perussuomalaisten loppukiri kantoi hyvin lähelle: 17,5 prosenttia ja 39 paikkaa.

Vaalien jälkeen trendi on ollut sama.

Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaiseman mittauksen mukaan perussuomalaiset on nyt selvästi suosituin puolue. HS-gallup näytti perussuomalaisille 20,7 prosentin kannatusta. Demarit on jäänyt jo yli neljän prosenttiyksikön päähän.

Demarivetoiselle hallitukselle gallupit ovat noloja, etenkin kun niukasti SDP:n edelle kiilasi perussuomalaisten lisäksi toinen oppositiopuolue eli kokoomus.

Demarien päähallituskumppani keskustan luisu jatkui. Keskustalle mitataan enää 12 prosentin kannatus, mikä on pohjanoteeraus puolueen pitkässä historiassa.

Keskusta on tällä hetkellä kannatukseltaan vasta viidenneksi suurin puolue, kun vihreät kirmasi ohitse.

Keskustan puheenjohtajakisan aikana tullaan varmasti käymään kovaa keskustelua siitä, mihin suuntaan Juha Sipilän pitäisi puoluetta viedä.

Pääkumppanien sisäiset paineet eivät ainakaan helpota pitämään hallituksen rivejä tiiviinä.

On erikoista, ja harvinaistakin, että uuden hallituksen suosio murenee tähän tahtiin jo näin nopeasti.

Uusi hallitus nimitettiin alle kaksi kuukautta sitten. Alkutaipaleella uudet ministerit ovat saaneet runsaasti medianäkyvyyttä ja päässeet esittelemään enimmäkseen positiivisia uudistuksia.

Syksyn budjettiriihi on Rinteen hallitukselle ensimmäinen näytön paikka. Ei vaikuta helpolta rastilta.

”Demarivetoiselle hallitukselle tuoreimmat gallupit ovat noloja.”