Halpa henkivakuutus

Suomessa syttyy tulipalo joka päivä keskimäärin kahdeksassa kodissa. Tulipaloissa kuolee joka vuosi kymmeniä ihmisiä. Tulipalot aiheuttavat myös vahinkoa ihmisten terveydelle ja omaisuudelle.

Yksikin tulipalo on liikaa.

Kulunut viikko on ollut paloturvallisuuden teemaviikko. Keskiviikkona vietettiin muun muassa perinteistä 112-päivää.

Paloturvallisuusviikon kampanja muistuttaa, että on tärkeää pitää huolta myös läheisten ihmisten kodin turvallisuudesta.

Paloturvallisuus ei ole rakettitiedettä, vaan useimmiten pienten asioiden laittamista kuntoon. Tärkeintä on hankkia kotiin riittävä määrä palovaroittimia ja pitää ne toimintakunnossa. Alkusammutusvälineet tulisi olla helposti saatavilla ja niitä pitäisi osata myös käyttää. Lisäksi jokaisen tulisi suunnitella poistumistiet etukäteen ja harjoitella niissä kulkemista niin, että reitti ulos löytyy helposti myös pimeällä.

Palovaroittimet tulee sijoittaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen. Jos asunnossa on useampi kerros, tulisi varoitin sijoittaa myös portaikon yläpuolelle.

Jokaisessa asuinkerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti.

Pelkkä palovaroitin ei vielä riitä. Sen kunnosta tulee huolehtia, ja varmistaa että paristo toimii.

Kaikki eivät pysty huolehtimaan itse kotinsa palovaroittimista vaan tarvitsevat siihen apua. Syyt voivat liittyä siihen, että ihmisen toimintakyky on heikentynyt esimerkiksi ikääntymisen, muistisairauden, päihteiden käytön tai fyysisen vamman vuoksi. Ruotsissa tehtyjen tutkimusten mukaan 25 prosentissa palokuolemissa selittävänä tekijänä on ollut liikuntarajoite.

Tulta tulee aina käsitellä varoen, mutta palo voi saada alkunsa myös ilman tulta.

Merkittävä osa kotona syttyvistä tulipaloista saa alkunsa keittiöstä esimerkiksi sähkölaitteesta. Muita kodin riskejä ovat muun muassa kynttilät, lyhdyt ja tuikut, joiden polttaminen vaatii valppautta ja jatkuvaa silmällä pitoa.

Kynttilöistä, kaasugrilleistä tai ulkotulista ei kuitenkaan tarvitse luopua. Jo tieto ja ymmärrys palon syttymissyistä auttavat ennaltaehkäisemään tulipaloja.