Hämärtyykö korkeakoulutuksessa talonpoikainen järki?

Kasvava vauvakato on ollut viime päivien uutisaihe.

Myös yhteiskunnan varoilla korkeakoulutetut alan ns. asiantuntijat ovat sanoneet julkisuudessa omakohtaiset mielipiteensä vauvakadosta: ”Syntyvyyden lasku hämmentää tutkijoita. He ovat ymmällään. Väestötutkimuslaitoksen tutkijat eivät osaa vielä ihan varmasti sanoa, mistä johtuu, että Suomessa on ollut näin alhaisia lukuja vuoden 2010 jälkeen.”

Asiantuntijat kertovat, mitä ovat koulutuksensa pohjalta tutkineet. Ainakin kertomatta on jäänyt talonpoikaisen järjen sanoma. Omalla kansakoulupohjallani lisäisin tutkijoille vinkiksi muutaman syyn syntyvyyden alenemiseen.

Kasvava lesbo- ja homoparien määrä. Luonnollisen halun pamahtaessa mennään sänkyyn samaa sukupuolta olevan kanssa, jolloin lapsia ei synny. Ennen tätä pidettiin häpeällisenä sairautena.

Abortti estää lapsen syntymän.Varmuusesineiden ja vastaavien pillerien kasvanut käyttö, jopa yhteiskunnalta korvauksetta, on johtanut samaan.

Ottamatta tässä kantaa alenevan syntyvyyden hyviin tai huonoihin puoliin, molempia toki löytyy, kyseenalaistan yhteiskunnan hiipuvien varojen käytön tämänlaiseen, laajasti yleistyneeseen koulutukseen, tutkimukseen ja palkkaukseen.

Kallista, hyödytöntä työllistämistä, jota yhteiskunta ei kestä.

Esko Eela

Säkylä