Hämeenlinnaan tarjottava Lottapatsas on tasa-arvoteko

Hämeenlinnan kaupungin johto päättää pian, ottaako kaupunki lahjoituksena vastaan eläinlääkintälottaa esittävän "Sota ja rakkaus" -patsaan. Toivon kovasti, että päätös olisi myönteinen, ja että kaupunki osoittaisi patsaalle arvoisensa paikan.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa jo liki kaksi kolmasosaa, 31 valtuutettua 51 valtuutetusta allekirjoitti asiaa koskevan valtuustoaloitteen viime vuonna.

Lottien työ pelasti itsenäisyytemme, vapautemme ja demokratiamme. Maamme kohtalonhetkinä joka kolmas isänmaata palvellut oli nainen. Sotasukupolvien naiset - olivat he lottia, sotilaskotisisaria tai muita maatamme palvelleita - ansaitsevat muistamista ja kunnioitusta. Nykyisin elossa olevista veteraanitunnuksen omaavista naisia on jo enemmistö.

Ottamalla lahjoituksena vastaan eläinlääkintälottaa esittävän kauniin patsaan, tekee Hämeenlinnan kaupunki tasa-arvoteon ja samalla kunnioittaa kaikkia sotasukupolviemme naisia. Veteraaneja muistetaan joka kaupungissa monilla monumenteilla. Rintamiemme naisia kunnioittavia patsaita on vain muutama koko maassamme.

Mahdollisesti Hämeenlinnaan saatavalla Lottapatsaalla on aidosti valtakunnallista merkitystä. Lahjoituksena saatava patsas myös varmasti edesauttaa matkailua, etenkin historia- ja militaria-aiheista matkailua Hämeenlinnaan. Hämeenlinnan-Parolan alue on nyt jo sotahistorian ehkä merkittävin keskittymä koko maassamme.

Lottapatsas tuo Hämeeseen ja koko Etelä-Suomeen myönteisen, naisia kunnioittavan ja arvostavan lisän upeiden alueen museoiden, Museo Militarian ja Panssarimuseon rinnalle. Lottapatsas on todellinen tasa-arvoteko!

Antti Ahonen

kaupunginvaltuutettu (KOK), Hämeenlinna, lottina palvelleiden naisten ylpeä sukulainen