Hartaasti odotettu

Lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech kertoivat lupaavista tuloksista yhtiöiden kehittämän koronavirusrokotteen toimivuudesta. Yhtiöiden mukaan kolmosvaiheen testauksessa parhaillaan oleva rokote on osoittautunut 90-prosenttisen toimivaksi.

Alustavissa tuloksissa testiin osallistuneet potilaat saavuttivat rokotesuojan kahden rokotusannoksen määrällä.

Yhtiöt ennustavat pystyvänsä toimittamaan maailmanlaajuisesti 50 miljoonaa rokoteannosta vielä tänä vuonna ja 1,3 miljardia annosta vuoden 2021 aikana.

EU-komissiolla on sopimus AstraZenecan, Sanofi- GSK:n ja Johnson&Johnsonin rokotteiden hankkimisesta. Lisäksi se on neuvotellut Modernan, Pfizerin ja CureVacin rokotteiden hankkimisesta.

Myös Suomi tullee valitsemaan rokotteensa näiden vaihtoehtojen joukosta.

Kun rokote sitten aikanaan saapuu myös tänne Pohjolaan, ei kaikkia halukkaita tulla rokottamaan samaan aikaan.

Rokotukset tullaan toteuttamaan vaiheittain käyttäen apuna muun muassa WHO:n tekemiä arvioita ja ohjeistuksia.

Suomi tulee laatimaan lähiviikkoina tarkemman suunnitelman muun muassa rokotusjärjestyksestä.

Ensimmäisessä vaiheessa rokotetta on tarjolla hyvin vähän, vain 1–10 prosenttia tarpeesta. Esimerkiksi riskiryhmäläiset eivät näillä näkyvin tule saamaan rokotetta heti.

Vasta kolmannessa vaiheessa rokotetta saattaa olla saatavilla sen verran, että jopa 50 prosenttia halukkaista pystytään rokottamaan. Lähtöajatuksena on kuitenkin edelleen se, että jossain aikataulussa kaikki halukkaat suomalaiset sen tulevat saamaan.

Turvallisuuden lisäksi pohdintaa aiheuttavat muun muassa rokotteen tehokkuus ja viimeisimpänä esiin nousut säilyvyys.

Eräiden tutkijoiden ja lääkäreiden mukaan nyt lähimpänä levitystä olevat rokotteet suojaavat rokotteen saajan, mutta se ei estäisi tartuntoja. Sitäkään ei täysin vielä tiedetä, miten pitkän suojan kahden rokotteen sarja antaa.

Vaikka rokote ei heti pystyisikään epidemiaa lopettamaan, antaa se kaivattua lisäaikaa muun muassa rokotteiden lisävalmistukseen ja koronan tutkimukseen.