Harva haluaisi muuttaa mitään

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmaa koskeva kuntalaiskysely on mielenkiintoinen kurkistus niiden raumalaisten ajatuksiin, jotka ovat ylipäätään kiinnostuneita vaikuttamaan julkisiin palveluihin ja toimintaan.

Yksi selkeä johtopäätös on, että ihmiset ovat vastenhakoisia muuttamaan mitään tai luopumaan mistään. Uusia säästöideoita ei juuri tullut eikä palveluistakaan oikeastaan saisi karsia.

Talouden realismikaan ei aina ole kohdallaan. Säästökeinoista ihmiset valitsivat suosikikseen sisäisen tehokkuuden parantamisen.

Valitettavasti eri keinot eivät ole keskenään yhteismitallisia. On vaikea kuvitella, että sellaisia turbotehoja löytyisi, jotka tuottaisivat lähellekään samaan tapaan säästöjä kuin palveluista leikkaaminen.

Millään työpaikalla, ei edes julkisella sektorilla, ei ole niin paljon löysiä.

Miljoonaluokan säästöjä kuitenkin etsitään, olihan alkuperäinen tavoite saada 20 miljoonan euron leikkauslista aikaan.

Nyt kasassa on 13 miljoonaa euroa, mutta on epätodennäköistä, että kaikki säästöt realisoituvat lasketulla tavalla.

Kaupunginvaltuusto tuskin hyväksyy talousohjelmaa sellaisenaan. Julkinen keskustelu on vellonut erityisesti suurimman puolue SDP:n sisäisenä debattina lehden palstoilla.

Eräs kiperimmistä kysymyksistä on liikkeenluovutus, jolla Rauma yksityistäisi ateria- ja puhtauspalvelunsa. Sitä se on ainakin poliittisesti.

Merkille pantavaa on, että kuntalaisille tärkein juttu ei ollut se, että kaupunki tuottaa itse palvelun. Ykköseksi nousi se, että palvelu tuotetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Vastaajien enemmistö ei suhtautunut erityisen penseästi veronkorotukseen. Kuntapoliitikot eivät toivottavasti tämän perusteella mene helppoon. Veronkiristystä tulee välttää viimeiseen saakka.

Päättäjien pitää tietää kuntalaisia paremmin, kuinka lyhyt on korotuksen tie. Lisäeurot lämmittävät vain hetken, koska palvelurakenne on liian raskas maksukykyyn nähden.

”Uusia säästöideoita ei juuri tullut.”