Helle hellii vain kohtuudella

Juhannus käynnisti Suomessa helleputken, johon on vihdoin näkyvissä pientä helpotusta. Helpotus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lämpötila romahtaisi viidentoista asteen tuntumaan – onneksi.

Lähinnä viikonlopun jälkeen palataan ns. normaaliin kesäsäähän. Tänään perjantaina ja huomenna lauantaina lämpötila nousee Rauman seudulla vielä 30 asteen tuntumaan.

Usein sanotaan, että ”helle hellii”. Näin se varmasti kohtuullisen ajanjakson aikana tekeekin. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kuuma sää lisää väestön sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Helteistä aiheutuva terveysriski suurenee jo yksittäisinä lämpiminä päivinä.

Erityisen alttiita helteelle ovat ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Helteellä kannattaa tietysti karttaa suoraa auringonpaahdetta, kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi jokaisen tulisi nauttia riittävästi vettä ja muistaa myös syödä.

Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet.

Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi olisi tärkeää pyrkiä pitämään myös sisätilat viileinä. Se ei kaikille ole aina mahdollista. Monen suomalaisen kotona hurisee ilmalämpöpumppu, jonka avulla kodin lämpötilan saa helposti laskuun. Kaikilla moista laitetta ei ole, eikä sitä ole mahdollista aina edes hankkia.

Marketeista saatavat tuulettimet tuovat kuumaan kotiin pientä helpotusta. Lisäksi auringonpuoleiset ikkunat tulisi suojata päivisin verhoilla tai sälekaihtimilla. Tuuletus tulisi hoitaa vasta illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä.

Helteet ovat erityisen suuri riski terveyden- ja sosiaalihuollon hoitolaitoksissa. Tämä johtuu siitä, että hoitolaitoksissa olevat huonokuntoiset ikääntyneet ja pitkäaikaissairaat ovat herkimpiä kuumuuden haittavaikutuksille. Valitettavasti monissa vanhoissa sairaalarakennuksissa ei myöskään ole nykyaikaista ilmastointia.