Helle, humala ja huolimattomuus

YK on ilmaissut huolensa ihmisten heikentyneestä uimataidosta. Yleiskokous hyväksyi keväällä jopa kautta aikain ensimmäisen päätöslauselmansa hukkumisten ehkäisemisestä.

Päätöslauselmassa hukkumiset kuvataan vakavaksi, mutta laiminlyödyksi terveysuhaksi, joka aiheuttaa inhimillisten kärsimysten lisäksi merkittäviä taloudellisia kustannuksia.

Päätöslauselmassa julistetaan myös 25. heinäkuuta maailman hukkumisen ehkäisyn päiväksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 235 000 ihmistä hukkuu joka vuosi. Luku ei pidä sisällään tulviin liittyviä tai vesiliikenneonnettomuuksien aiheuttamia hukkumisia, joten todellinen luku on huomattavasti suurempi.

Hukkumiset aiheuttavat enemmän kuolemia maailmanlaajuisesti kuin äitiyskuolleisuus tai aliravitsemus. 5–14-vuotiaiden lasten yksi yleisimmistä kuolinsyistä on hukkuminen.

Vaikka hukkumiset koskettavat erityisesti matalan- ja keskitulotason maissa asuvia, aiheuttavat ne edelleen lukuisia ehkäistävissä olevia kuolemia myös korkean tulotason maissa, kuten Suomessa. Suomessa hukkuu vuosittain noin 100 ihmistä.

Suomessa uinti- ja pelastamistaitojen opetus on osa kansallisen opetussuunnitelman perusteita. Kuitenkin vain noin 20 prosenttia kouluista järjestää toistaiseksi uinninopetusta kaikilla alakoulun luokka-asteilla.

Juhannus tuo keskikesän juhla on niin monena vuotena näyttänyt hukkumisten myötä murheelliset kasvonsa. Tilanne on siinäkin mielessä surullinen, että suurin osa hukkumiskuolemista olisi ehkäistävissä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä.

Juhannusta vietetään näillä näkymin lämpimässä kesäsäässä. Monet suuntaavat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan.

Juhlankin hetkellä kannattaa muistaa kolmen H:n tappava yhdistelmä: helle, humala ja huolimattomuus, jotta hukkumisilta vältyttäisiin.