Helmikuisen lämmin henkäys

Keväinen aurinko paistaa ja antaa tunteen siitä, että pitkä talvi alkaa olla loppusuorallaan. Tänään ja huomenna sunnuntaina koko Suomi saa paistatella lämpimässä kevätsäässä.

Raumallakin lämpötila on jo muutaman päivän aikana noussut reippaasti plusasteille.

Sunnuntaina elohopea saattaa Ahvenanmaalla hätyytellä jo plus 12 asteen lukemia. Keski-Euroopassa on saatu nauttia jo suoranaisesta kesäsäästä.

Lämpimät päivät ovat sulattaneet niin ladut kuin merien ja järvien jääkansiakin. Vielä viikko sitten Raumallakin lenkkeiltiin, hiihdettiin ja luisteltiin suurella joukolla meren jäällä.

Nyt jäälle ei ole enää mitään asiaa.

Jäät ovat erittäin heikkoja varsinkin täällä lounaisessa ja eteläisessä Suomessa.

Länsi-Suomen merivartiosto varoitti jo perjantaina ihmisiä pysymään poissa jäiltä, vaikka aurinkoinen ja keväinen keli houkuttelisi retkeilemään.

Perjantaiaamuna tulikin jo ensimmäinen ikävä uutinen asiaan liittyen. Rymättylässä mönkijän kanssa jäällä ollut henkilö vajosi jäistä läpi.

Meren jäällä liikkuneet ihmiset ovat työllistäneet merivartiostoa muutenkin viime päivinä. Viikon aikana on ollut jo useita tapauksia, joissa henkilö on vajonnut jäihin.

Jäät ovat heikentyneet nopeasti, koska lämpötila on noussut nopeasti. Lämmin ja sateinen sää sopivalla tuulella on tehnyt kantavasta jäästä paikoitellen jopa vuorokaudessa avovettä.

Varoitukset pitää siis ottaa nyt tosissaan.

Vuosittain Suomessa menehtyy 10–30 ihmistä jäihin vajoamisen seurauksena. Viime vuonna 28 ihmistä menetti henkensä putoamalla jäihin.

Surullisinta on se, että kaikki nämä onnettomuudet olisivat kuitenkin olleet estettävissä.

Kevään lämmössä jäähän muodostuu pystysuoria onkaloita, jotka tekevät jäästä erittäin arvaamattoman. Varmoja kantavuuslukuja ei sen vuoksi voida antaa.

Keväällä jää voi siis pettää kulkijan alla jopa 30 senttimetrin vahvuisena. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa.