Herätys, maamme vammaiset

Tulevaisuudessa hyvinvointialueilla tullaan päättämään suurin osa vammaisia koskevaa. Asiat on nyt päätetty kuntien ja kaupunkien sosiaali- ja terveyshallintoelimissä. Vammaisten on ollut helppo lähestyä asianomaisen kunnan virkamiehiä tai luottamushenkilöitä vammaisasioissa.

Tulevan Sote -uudistuksen jälkeen vammaisasiat siirtyvät hyvin kauaksi vammaisista henkilöistä. Tammikuussa valitaan vaaleilla maakuntavaltuusto, joille siirtyy kuntien sosiaali- ja terveystoimi. Tämä ”mammuttielin” voi kokonaan unohtaa, tai näennäisesti päättää vammaisille kohdistuvista palveluista.

Suurin häviäjä tulee olemaan sellainen vammainen henkilö, joka jo nyt asuu etäällä palveluista. Ehdottomasti on eduskunnan otettava välittömästi käsittelyyn valmistelussa oleva vammaispalvelulaki, jos muutetaan esimerkiksi kunnan velvollisuutta koskevat kohdat hyvinvointialueen velvollisuudeksi.

Pelottavalta tuntuu se, että vammaisasioiden asiantuntemattomuus tulee aiheuttamaan vaikeutta vammaisten joka päiväiseen elämään. Uskallan väittää, että aktiivisen eivammaisen väestön asiat varmaankin tulevat hoidettua tulevilla hyvinvointialueilla.

Hyvinvointialueen poliittisissa päätöksentekoelimissä istuu sellaisia politiikkoja, joiden näkyvyys on ollut alueellisesti ja vieläpä pääasiassa alueen keskuskaupungeissa, uskokaa pois.

” Nyt meidän kaikkien vammaisten tulee näyttää hyvinvointialueille, että olemme todellisia asiantuntijoita ihmisen hyvinvointiasioissa.”

Nyt meidän kaikkien vammaisten tulee näyttää hyvinvointialueille, että olemme todellisia asiantuntijoita ihmisen hyvinvointiasioissa. Nyt esitänkin kaikille Suomen vammaisille, asettukaa ehdolle omissa maakunnissanne. Muistakaamme, että vammaisuus koskee noin 750 000:ta suomalaista tavalla tai toisella.

Pertti Pokki

CP-vammainen, Varsinais-Suomen SDP-piirin varapuheenjohtaja, Laitilan kaupunginvaltuutettu