Hinta-arvion on syytä olla pitävä

On hyvin tärkeää, että raumalaisen suurinvestoinnin, Karin kampuksen, hinta-arvio on pitävä.

Kyse on kaupungin historian suurimmasta yksittäisestä rakennushankkeesta. Venymisvaraa ei ole eikä saa olla.

Nykyarvion mukaisesti kampuksen monitoimirakennuksen kustannukset ovat 68,5 miljoonaa euroa.

Tarkka hinta selviää, kun rakennusurakoitsijoiden tarjoukset on saatu sisään.

Toivoa todella sopii, että suhdanteet ovat suopeat ja Rauma saa lippulaivahankkeensa siihen hintaan kuin oli suunniteltukin.

Miksi hinnan pitävyys on tärkeää? Ensinnäkin siksi, että Rauma velkaantuu runsaasti kampuksen ja muun rakentamisen myötä.

Ensi vuoden lainanotto on jopa 45 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden päästä kokonaisvelka uhkaa nousta 182 miljoonaan euroon.

Ulkopuolista rahoitusta tarvitaan, koska kampus ei ole kaupungin ainoa rakennusprojekti. Jonon jatkona on pitkä lista peruskorjauksia ja uuden rakentamista, kuten uusi paloasema ja Kaunisjärven vanhainkodin muutos ikäihmisten palvelukeskukseksi

Hännillä odottavat Uotilan koulukeskuksen ja uuden Nanujärvelän koulun rakentamiset. Kaikki kohteet ovat tavalla tai toisella seurasta korjausvelan kertymisestä.

Suhtautuminen velanottoon on vuosien saatossa muuttunut raumalaispäättäjien keskuudessa. Vielä muutama valtuustokausi sitten oikein ylpeiltiin hyvin pienellä, lähes olemattomalla velkamäärällä.

Nykyisenä matalien korkojen aikana tilanne on toinen. Yksikään kaupunginvaltuutetuista ei jyrähtänyt, painanut jarrua saati vastustanut ankarasti velanottotahtia, kun valtuusto oli tällä viikolla koolla vuotuisessa talousarviokokouksessaan.

Lainatahti hirvittää, myönsi sentään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen jo aiemmin (LS 19.10.).

Niin hirvittää veronmaksajaakin. Jälkipolville jää kuitattavaksi paljon velkaa, mutta toisaalta eipä ole enää korjausvelkaa.

Rauman vetovoima ja pitovoimakin toivon mukaan kohenevat uusien investointien myötä niin, että veronmaksajia riittää jatkossakin. Heitä tarvitaan.