Hintojen nousu näkyy kaikkialla

Kotitalouksien taloustilanne muuttui nopeasti, tuntui kuin yhdessä kesässä. Niin nopeasti ostovoima nyt heikkenee.

Sähkön, bensiinin ja ruoan hinta kohoaa edelleen, ja se saa kansan mietteliääksi. Näin suurta vaihtelua ei ole hetkeen nähty.

Inflaatio on ollut pitkään yhden kahden prosentin luokkaa. Yhtäkkiä ollaan tilanteessa 1980-luvun alun tilanteessa.

Heinäkuussa inflaatio oli 7,8 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Hintojen nousu on läsnä kaikkialla: puheissa, politiikassa, kauppakuiteissa ja bensapumpuilla. Ei ihme, että ihmiset reagoivat.

Jonot niin takkojen, aurinkopaneelien kuin vesi-ilmalämpöpumppujen asentamiseen ovat pitkät. Päälle tulee vielä komponenttipula, jonka johdosta asennukset voivat viivästyä.

Jo aiemmin tänä vuonna energiasäästöhankkeisiin ryhtyneet kansalaiset voivat nyt kiitellä itseään.

Myös kunnissa on herätty energiansäästöön. Tuoreimpana Rauman kaupunki suunnittelee aurinkovoiman rakentamista kiinteistöjen ylläpitokulujen laskemiseksi. Kolmet ensimmäiset paneelit ovat tulossa pääkirjastolle, kaupungintalolle ja Raumanmeren koululle.

Monta pienempää arkista muutostakin on jo näkyvissä. Esimerkiksi ennätyskallis lohi poistuu itse otettavana lounaslistoilta, kertoi Fresco Ravintoloiden raumalaisyrittäjä Seppo Aronen Helsingin Sanomille (HS 15.8.).

Nyt lounailla tarjotaan lohimedaljonkien sijaan lohikiusausta tai lohikeittoa. Muutos ei ole iso, mutta se on suuntaa antava.

Tuoreen kalan hinta on kohonnut lähes 40 prosenttia verrattuna viime heinäkuuhun. Kalan lisäksi eniten ovat kallistuneet kahvi, perunat, ja jauhot.

Oman lisänsä soppaan tuo vielä se, että eduskuntavaalit häämöttävät jo horisontissa. Energian hinta ja nousevat kuluttajahinnat ovat aivan varmasti äänestäjän mielessä.

Puolueet puhuttelevat jo köyhtyvää kansalaista. Kokoomus penäsi veronkevennyksiä jo tammikuulle parantamaan ostovoimaa. Keskusta esitteli ylimääräisen lapsilisäerän ajatuksen. Bensan arvonlisäveron alentamiselle olisi varmasti monta ystävää.

Politiikassa tulisi kuitenkin säilyttää maltti matkassa eikä lähteä lupailemaan liikoja.