Hirvikolari tulee eteen yllättäen

Kuva: Esa Urhonen

Tieliikenteessä sattui viime vuonna kaikkiaan 13 758 riistaonnettomuutta. Näissä tieliikenteen onnettomuuksissa on ollut mukana muun muassa valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja hirviä.

Satakunnassa onnettomuuksia sattui paljon, lähes 1 500. Porissa ja Raumalla kolaroidaan kauriiden kanssa usein, jopa viitenä päivänä viikossa. Eniten riistaonnettomuuksia sattuu kuitenkin Varsinais-Suomen puolella, jossa luku oli yli 3 500.

Hirvieläimet ovat yleisiä liikenteen vaaratekijöitä, kun ne liikkuvat ravinnon perässä ja vaihtavat elinalueitaan. Hirvet liikkuvat hämärällä, jolloin niitä on myös vaikeampi havaita. Kesän vaihtuessa syksyyn alkavat hirvieläimet liikkua enemmän erityisesti auringonlaskun ja auringonnousun aikaan.

Hirvenmetsästyskin alkaa porrastetusti juuri nyt, syyskuun alussa.

Hirvikolari sattuu usein silloin, kun tilanteessa on mukana jokin häiriötekijä. Häiriötekijä voi olla esimerkiksi näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai jos kuljettaja keskittyy johonkin muuhun. Tällöin tielle säntäävää hirveä on vaikeampi huomata.

Jos joutuu riistaonnettomuuteen, tulisi muistaa mahdollisimman nopeasti varoittaa muuta liikennettä. Näin ehkäistään lisäonnettomuudet, jotka voivat olla seurauksiltaan jopa vakavampia kuin alkuperäinen onnettomuus.

Muuta liikennettä voi varoittaa asettamalla varoituskolmio muutaman sadan metrin päähän onnettomuuspaikasta. Auton hätävilkut voi laittaa päälle, ja jos mahdollista, tulisi auto siirtää tien reunaan tai pysäköintilevikkeelle.

Jos osuu paikalle ensimmäisenä, tulee omien kykyjen mukaan huolehtia mahdollisista loukkaantuneista. Myös poliisille tulee onnettomuudesta ilmoittaa.

Sen lisäksi, että kolarista pitää ilmoittaa muille liikkujille, pitää onnettomuuspaikkakin merkitä. Paikan merkitseminen auttaa jälkiselvitystyötä ja helpottaa loukkaantuneen eläimen löytämistä.

Vaikka riistaonnettomuudet tulevat usein eteen nopeasti ja yllättäen, on ne mahdollista välttää ihan perusasioilla; pidä oma ajonopeus maltillisena, muista turvavälit ja keskity vain ajamiseen.