Hoitotakuu tiukkenee

Uuden hallituksen tavoite on, että perustason kiireettömän hoitoajan saa jatkossa seitsemässä päivässä. Tähän tavoitteeseen olisi tarkoitus päästä muun muassa lääkärien määrää lisäämällä.

Hoitotakuun toteutuminen vaatisi noin 1 000 lääkäriä lisää.

Lääkäreitä Suomessa kyllä on. Ongelmana on lähinnä se, miten heitä saisi innostettua lähtemään epäseksikkääseen terveyskeskustyöhön?

Terveyskeskuslääkärin työstä noin puolet on sairasvastaanottoa, toinen puoli kuluu muun muassa palvelutaloissa, kouluissa ja neuvoloissa. Työajasta imaisee ison osan myös potilastietojen kirjaaminen tietojärjestelmiin. Terveyskeskuslääkärit kuvaavat työtään usein raskaaksi ja kuormittavaksi.

Lääkäriliitto katsoo, että ongelmia on paljon myös johtamisessa. Terveyskeskukseen tullut nuori lääkäri jätetään liian usein yksin.

Esimerkiksi Rauman terveyspalveluissa asiaan on kiinnitetty erityistä huomiota muun muassa lisäämällä perehdytystä. Täällä uusi lääkäri saa turvakseen myös kokeneemman kollegan.

Jo kertaalleen haudattu omalääkäri-järjestelmäkin on nostanut päätään Raumalla. Nyt potilaalla on parempi mahdollisuus päästä aina tutulle lääkärille.

Rauman terveyspalvelut on käynyt puhumassa järjestelmästä muun muassa lääkäripäivillä. Nyt asia kiinnostaa jälleen myös valtakunnallisesti.

Rauman aluesairaala ja terveyspalvelut ovat aina kiinnostaneen lääkäriksi opiskelevia nuoria. Tänne on tultu oppimaan, sillä pienissä yksiköissä pääsee toteuttamaan monipuolisesti ammattiaan.

Myös tänä kesänä tänne on saatu monta kesälääkäriä. Miten saada heidät jäämään tai palaamaan Raumalle, kun opinnot on suoritettu? Siinä vasta visainen pulma.

Lääkärin ammatti on pirstaloitunut yhä pienempiin erikoistumisaloihin. Esimerkiksi yleiskirurgeja ei sairaaloissa enää juuri ole. Vahva erikoistuminen tarkoittaa sitä, että lääkärin on hakeuduttava isoon, laajan päivystyksen sairaalaan, jotta hänellä on mahdollisuus pitää taitoaan yllä.

Terveyskeskuslääkärinä toimiminen vaatii puolestaan monipuolista osaamista, kokemusta ja pitkää pinnaa. Koskaan ei voi tietää, minkä ongelman kanssa seuraava potilas astuu ovesta sisään.