Höyläys on huono tie

Rauma yrittää saada kuntataloudessa pään pois pinnan alta tänä vuonna. Viimeisin keino on yhden prosentin juustohöyläys kaikkien toimialojen ja muiden yksiköiden toimintakatteista.

Tavoitteena on, että talous olisi vuoden lopussa nollatuloksessa. Se olisi tervetullutta vaihtelua viime vuoden 13,7 miljoonan euron alijäämään nähden.

Vaikka tämän kevään prosenttisäästöt johtaisivat tavoitteeseen, ei tätä linjaa ole silti syytä jatkaa.

Sieltä täältä höylääminen on huono tie. Se johtaa näivettämiseen, ei uudistamiseen. Samoin se rokottaa enemmän niitä, jotka ovat jo tehostaneet toimintaansa verrattuna niihin, joilla ehkä vielä tehostamiset ovat kesken.

Jo alkujaan höyläyksen idea oli nurinkurinen. Rauman päättäjät hyväksyivät talousarvion – ja samalla päättivät, että sitä pitää kevään kuluessa karsia.

Karsintatehtävä jätettiin toimialoille puheilla, että ei prosentti paljoa ole.

Uusia keinoja on jatkossa keksittävä. On turha kuvitella, että talous oikenisi jotenkin itsestään tai että yhden vuoden nollatulos auttaisi enää seuraavana vuonna.

Palveluverkkoa koskevien ratkaisujen etsintää pitää jatkaa. Tosin kuluva ajankohta ei ole otollisin mahdollinen uudistusten tekemiseen.

Kuntavaalit pidetään vuoden kuluttua. Kiinteistöihin ei silloin ole kiva koskea eikä palveluverkkoa muuttaa.

Huonolta suunnalta vaikuttaa sekin tie, että Rauma kiristäisi veroja vuosi toisensa jälkeen. Tälle vuodelle tuli jo prosenttiyksikön korotus 21:een.

Toisaalta myöskään uusi veronkiristys ei ole todennäköinen nyt, koska kukaan ei halua vaalien alla käydä äänestäjien kukkarolla. Toimenpide on helpompi tehdä vasta vaalien jälkeen.

Jotain sopeuttamistoimia kaupungissa tarvitaan kuitenkin lähitulevaisuudessa. Uudistusten tarve ei ole kadonnut, vaikka toteutushalut olisivat vähäisempiä.

”Palveluverkkoa koskevien ratkaisujen etsintää pitää jatkaa.”