Huhtasaarta yritetään savustaa

Mutta mistä kaikki oikein alkoi? Eikös se ollut joku täysin yksityihenkilö, joka teki ilmoituksen hänen tekemästään gradusta? Sen jälkeen alkoi tutkinta, jota varmasti joku tutkii vieläkin.

Tässä herää vain yksi kysymys? Kuinka paljon on Jyväskylän yliopistossa tehty ja läpi mennyt näitä vilpillisiä pro graduja vuosien saatossa? Niitä lienee monia ja kopiot ovat menneet läpi. Tuntuu siltä, että niitä ei ole tutkittu lainkaan yliopiston toimesta?

Tämä on kolaus tiedeyliopistolle ja kolaus Suomen maineikkaalle opettajakunnalle, joista melko suuri osa on saanut oppinsa juuri sieltä. Tätä olisi syytä koko yliopiston hävetä ja puolusteltavaa sillä ei juurikaan tässä casessa ole.

Itselläni ensimmäinen kontakti tähän yliopistoon syntyi kesällä 1967. Siellä oli silloin paljon mm. kesäyliopistossa muista yliopistoista opiskelijoita suorittamassa täydennystä opintoihin.

Toimin silloin kesän Suomi-laivan kapteenina, ja se teki myöskin koko Päijänteen ja Vesijärven mittaisia matkoja viikoittain mm. Lahteen. Silloin tuli tutuksi paljon yliopiston opiskelijoita Jyväskylästä ja professoreitakin.

Yksi mielestäni melko tunnettu professori oli nimeltään Päiviö, jonka sukunimeä en enää muista. Hän oli myöskin hyvä Päijänteen tuntija ja siinä mielessä tenttasi minuakin minun Päijänteen tuntemuksesta.

Kun kerroin hänelle, että minä tunnen Päijännettä niin paljon, kun minä sitä kartalta näen. Hän vähäsen ihmetteli, että niinkin pinellä tuntemuksella voi toimia laivanpäällikkönä täällä.

Ja niin se ihmeen kaunis kesä meni siellä ilman ainoatakaan haveria ja karilleajoa ja siitä on kauniit muistot 51 vuoden takaa. Laura Huhtasaari ei ollut vielä silloin syntynytkään.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni