Huijari lymyilee usein verkossa

Kuva: Juha Sinisalo

Tällä viikolla on vietetty kansainvälistä rikosuhriviikkoa. Rikosuhripäivystyksen (RIKU) palveluita käytti viime vuonna 28 300 asiakasta, mikä on noin kuusi prosenttia enemmän kuin vuonna 2021.

Tämän vuoden Rikosuhriviikon teemana on ollut erilaiset petosrikokset.

Tietoverkossa tapahtuneet erilaiset rikokset ovat lisääntyneet ja tulevat lisääntymään merkittävästi myös tulevaisuudessa. Erityisesti erilaisten petosten tekeminen verkkoa hyödyntämällä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Suuri osa nettihuijauksista ei tule poliisin tietoon, eikä uhri hae apua.

Vuoden 2022 tammi-kesäkuussa pankkien tietoon tuli huijauksia 17,5 miljoonan euron edestä, näin kertoo Finanssiala.

Oman ongelmallisen piirteen verkkorikollisuuteen tuo se, että verkossa rikokset ja rikolliset ylittävät helposti valtioiden rajat. Rikolliset voivat olla yksittäisiä henkilöitä tai osa järjestäytynyttä ammattirikollisuutta ja he pystyvät peittämään omat jälkensä verkossa tehokkaasti, jolloin verkkorikosten selvittäminen on hankalaa. Petos voikin osua kohdalle hyvin helposti ihan oman kodin seinien sisäpuolella.

Petosten yleistyminen näkyy myös Rikosuhripäivystyksessä. RIKUn eri palveluissa on ollut vuonna 2022 yhteydenoton syynä petos tai kavallus noin 1 900 tapauksessa. Näistä petoksia on ollut valtaosa. Vuonna 2021 vastaava määrä oli 1 700.

Petoksen uhriksi joutuminen voi aiheuttaa mittavan taloudellisen menetyksen, jota on vaikeaa saada takaisin. Uhrit saattavat kokea häpeää tai syyllisyyttä siitä, että ovat joutuneet petoksen uhriksi.

Häpeän tunteminen on turhaa, sillä huijarit ovat usein huijaamisen ammattilaisia, jotka hiovat taitojaan jatkuvasti. Lisäksi he osaavat käyttää hyväkseen uhrin hyvää tahtoa, yksinäisyyttä tai rakkauden kaipuuta.

Rahan menetyksen lisäksi huijareiden uhreille koituu harmia ja vahinkoa, jota on vaikea mitata rahassa. Taloudelliset vaikutukset voivat ikävimmillään seurata elämässä mukana vuosia tai jopa koko loppuelämän. Ne voivat häiritä uhrien elämänhallintaa muun muassa perhe-elämän, asumisen ja työelämän osalta.