Hurjalta näyttää, Rauma

Elokuussa alkavan valtuustokauden näkymiä katsellessa pitää vetää syvään henkeä. Maisemat ovat jylhät, tasamaata ei ole luvassa. Parin vuoden päästä kuntiin iskee historiallinen rakennemuutos, jos sote-uudistus viimeinkin toteutuu. Eihän se vieläkään varmaa ole, mutta tällä kertaa yritys saattaa jopa onnistua. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle Rauman kaupungin henkilöstö kutistuu tuhannella hengellä, budjetti putoaa puoleen nykyisestä ja kuntaveron tuotosta leikkautuu pois kaksi kolmasosaa!

Rauma toteuttaa lähivuosina massiivisen investointiohjelman, suurimpana hankkeena 70 miljoonan euron Karin kampus. Ohjelma kasvattaa rajusti kaupungin velkakuormaa. Myös poistot lisääntyvät uudisrakentamisen myötä. Jos sote-uudistus puolittaa kaupungin budjetin ja leikkaa verotulot kolmasosaan, alkaa asetelma näyttää hurjalta. Kuorma kasvaa, mutta vetävä työhevonen vaihtuu aasiin. Kun kuormaan vielä lisätään mahdollinen korkojen nousu, niin suitsia pitelevän kuntapäättäjän ilme synkkenee. Velkaantuneen valtion laihat porkkanat eivät aasin jaksamista takaa.

Tulevalla valtuustokaudella ei Raumalla vältytä rakenteiden uudistamiselta. Hallintoa pitää keventää, palvelutuotantoa tehostaa, turhaa kiinteistömassaa karsia jne. Mahdollisuudet laajempaan yhteistyöhön kolmannen sektorin kanssa on tutkittava. Kun kouluikäisten lasten määrä Raumalla pienenee lähivuosina useilla sadoilla, on ohjelmassa jälleen myös kouluverkon tiivistäminen.

Koronakriisin jälkihoidossa isoksi teemaksi on noussut lasten ja nuorten hyvinvointi. Koronarajoitusten tavoite oli turvata terveydenhuollon resurssien riittävyys. Siinä onnistuttiin, mutta samalla lasten ja nuorten tukipalvelut ylikuormittuivat pahasti. Karin kampus ja uudet koulut edistävät osaltaan Raumalla lasten ja nuorten hyvinvointia. Uusilla kiinteistöillä asia ei tietenkään tule hoidetuksi, mutta suunta on oikea. Tulevissa ratkaisuissa lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen heikentäminen olisi väärää politiikkaa.

Jotta pahimmalta hevos- tai aasikuurilta vältytään, on Rauman vetovoimaa vahvistettava ja jatkossakin harjoitettava sellaista elinkeinopolitiikkaa, että yritykset voivat sijoittua ja investoida Raumalle, tarjota työtä raumalaisille ja menestyä kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla. Yksi avainalue on monipuolinen koulutustarjonta, joka tuottaa alueen yrityksiin osaajia. Koulutuspalveluista onkin Raumalla pidettävä kynsin hampain kiinni. Osaavan työvoiman saatavuus on toimivan logistiikan ohella yritysten sijoittumisen kannalta ratkaisevaa jo tänään, ja vielä enemmän tulevaisuudessa.

Sauli Ahvenjärvi

sivistysvaliokunnan pj, kuntavaaliehdokas (kd), Rauma