Hurjat helteet kertovat ilmastokriisistä

Ilmastonmuutos tietää lisää helteitä ja kuivuutta, mutta myös myrskyjä ja rankkoja sateita.
Ilmastonmuutos tietää lisää helteitä ja kuivuutta, mutta myös myrskyjä ja rankkoja sateita. Kuva: Pekka Lehmuskallio

30 lämpöasteen raja ylittyi tällä viikolla Raumalla. Tällä kertaa ”hellekausi” jäi muutaman päivän mittaiseksi. Se riitti kuitenkin muistuttamaan ilmastokriisistä.

Suomessa lämpötilat tulevat nousemaan vielä enemmän kuin useimmissa maissa.

”Jos muualla saavutetaan kahden asteen lämpeneminen, se tarkoittaa Suomessa 4–5 asteen lämpenemistä vuositasolla. Talvikaudella noin seitsemän asteen”, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas haastattelussamme.

Kaikkien aikojen lämpöennätyksiä on rikottu Yhdysvalloissa, jota helleaalto kurittaa ja maastopalot moukaroivat.

Useimmissa jenkkikodeissa on ilmastointi. Se pienentää helteen terveysriskejä, mutta kuormittaa sähköverkkoa. Amerikkalaisia on kehotettu vähentämään sähkön kulutusta ja sietämään korkeampia sisälämpötiloja.

Britanniassa mitattiin alkuviikosta ensi kertaa yli 40 asteen lämpötiloja. ”En olisi uskonut näkeväni tätä elinaikanani. Ilmastonmuutos on tehnyt äärimmäiset lämpötilat mahdollisiksi”, kommentoi Britannian ilmatieteenlaitoksen päätiedemies.

Luonto oli jo ennestään rutikuivaa, sillä esimerkiksi Lontoossa ei ollut satanut heinäkuussa kertaakaan.

Lontoossa maastopalot tuhosivat yli 40 asuntoa. Pormestari Sadiq Khan sanoi palokunnalla olleen kiireisin 24 tuntia sitten toisen maailmansodan.

Viranomaiset vetosivat britteihin, jotta nämä eivät sytyttäisi grillejään. Maastopaloja syttyi kuitenkin joka puolella maata. Se oli uusi kokemus briteille, jotka ovat nähneet vastaavia lähinnä ulkomaan uutisissa.

Viime päivinä uutisia maastopaloista tutummissa kohteissa onkin riittänyt. Italiassa Po-joen yli voi kävellä. Satoja ihmisiä evakossa Kreikassa. Satoja ihmisiä kuollut Espanjassa.

”Ilmastohätätila on todellisuutta”, sanoi Espanjan pääministeri Pedro Sanchez.

Toivoa on vielä. Voimme pyrkiä tekemään kestäviä valintoja omassa arjessa. Silläkin on merkitystä, jos ja kun tieto ilmastokriisin vakavuudesta leviää.

Varsinainen ratkaisu on luopuminen fossiilisista polttoaineista eli kivihiilestä, öljystä ja maakaasusta.