Hyvä ehdotus Olkiluoto nelosesta

Olkiluoto nelosta suunniteltiin jo vuosia sitten. Havainnekuvassa vuodelta 2011 OL4 on kuvassa oikeanpuoleisin punainen rakennus.
Olkiluoto nelosta suunniteltiin jo vuosia sitten. Havainnekuvassa vuodelta 2011 OL4 on kuvassa oikeanpuoleisin punainen rakennus. Kuva: Teollisuuden Voima

Kansanedustaja Matias Marttinen, hyvä esitys neljännen ydinvoimalaitoksen rakentamisesta Olkiluotoon (LS 9.7.). Uskon, että sitä kannattavat muutkin satakuntalaiset kansanedustajat.

Eurajoen kunta oli jo vuosia sitten tehnyt hyväksyttävät päätökset Olkiluoto nelosen rakentamisesta. Olin silloin Eurajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Muistan, kun tuli puhelu autoon. Yksi Teollisuuden Voiman päälliköistä soitti ja ilmoitti että TVO:n hallitus tulee perumaan hankkeen. Tämä oli yllättävä ilmoitus. Olimme tehneet valtavan työn, myös kunnan osalta laitoksen saamiseksi Olkiluotoon sekä rakennussuunnitelman hyväksymisessä.

Alkuperäisessä päätöskokonaisuudessa oli myös suunnitteilla Loviisa kolmosen rakentaminen. Lopullisessa päätöksessä Loviisa vaihtui Pyhäjoen ydinvoimalaksi.

Mielelläni laajentaisin energiapoliittista keskustelua. Tehdään päätökset ja suunnitelmat laajemmasta energian toteuttamisesta. Rakennetaan Olkiluotoon neljäs laitos. Samalla Loviisaan kolmas laitos.

Maamme vanhat ydinvoimalaitokset tulevat käyttöikänsä päähän. Näin Pyhäjoen alueellekin on käyttöä. Eli Pyhäjoki ykkönen.

Tarvitsemme myös tuulta, aurinkoa sekä vetyä. Vaikka elämme kansainvälisesti ikävää aikaa, emme saa antaa periksi, ja pysäyttää kehitystämme. Energiamuotona sähkö tulee olemaan keskeinen. Maamme energiaratkaisuissa heijastuu Saksan ja Ranskan rooli, koko Eurooppa keskeisyys.

Saksan kaasuongelma on koko Euroopan, myös Suomen ongelma. Olisiko tämä pulma myös mahdollisuus. Yhtiössä jossa Fortumilla on keskeinen rooli, tulee tuotantoaloittain suorittaa liikkeen osa- luovutus, pilkkominen. Uniper ottaa vahvan alueensa kaasun ja myös vedyn. Fortumille kuuluu oma vahva alue voimalat, ydinvoimalat, sekä jatkojalostus myös vety.

Fortumin mahdollisuuksia parantaa EU:n parlamentin päätös hyväksyä ydinvoima investointina vihreäksi sijoitukseksi. Tässä bisnestä laajasti vuosikymmeniksi kerrakseen. Tässä laajassa eurooppalaisessa toiminnassa Saksa ja Ranska on oltava mukana.

Markku Palonen