Hyvä ilmapiiri poliittista valtaa tärkeämpi!

Yritän pohtia sitä, mitenkä paljon valtakunnanpoliitikot todellisuudessa voivat ohjata Suomen taloudellista ja muuta kehitystä. Ja mitenkä paljon luottamushenkilö voi vaikuttaa oman kunnan tai kaupungin kehitykseen. Ilman tieteellistä näyttöä rohkenen heti todeta, että kyllä luottamushenkilöt ja kansanedustajat voivat ja heidän kuuluukin vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen. Mutta mediassa saa välillä virheellisesti sen käsityksen, että päättäjät ratkaisevat kaiken.

Esimerkkinä kerron Ylen ajankohtaisohjelmasta keväältä, jossa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuvasi, miten hän ja Sanna Marinin hallitus ohjaavat Suomen talout- ta kuin moottoripyörää. Lindtman näytti, että nyt me käännämme lisää kaasua (elvytämme) ja maamme talous nousee. Vasta myöhemmin hellitämme kaasusta ja talous tasaantuu.

Näin nätisti todellisuudessa vapaa yhteiskunta ei toimi edes velkabensalla. Ihmiset ja yritykset eivät ole poliittisten päättäjien talutusnuorassa, mekanismi on paljon moniulotteisempi. Todellisuudessa hallitus reagoi tapahtuneeseen.

Kunnan tai kaupungin myönteinen kehitys voi johtua myös hyvistä luottamushenkilöistä. Kuitenkin vaaditaan pitkäjännitteisyyttä halutun muutoksen käynnistymiseen. Johtavassa asemassa olevat luottamushenkilöt ratkaisevat ”tunnelman”, hengen tai hengettömyyden. Luottamus päättäjien välillä ja luottamus esitteleviin kunnan virkamiehiin syntyy vahvemmaksi, jos tunnelma on innostava, luova ja toisiaan arvostava.

Tätä uutta synnyttävää tunnelmaa, fiilistä rakennetaan yhteisillä, kovilla tavoitteilla. Hyvä luottavainen tunnelma murskataan vähättelyllä, ylimielisillä puheilla.

Juuri nyt Satakunnan luottamushenkilöaines kärsii kroonista pulaa karismaattisista persoonista, jotka uskaltavat tulla joukkojen eteen innostamaan ja näyttämään suuntaa. Sama anemia vaivaa kuntien ja kaupunkien virkamiesjohtoa. Poikkeuksiakin on, mutta liian vähän.

Hyvät uutiset paikallisten yritysten menestyksestä, investoinneista nostavat kaikkien tulevaisuudenuskoa. Virkamies- ja luottamushenkilöjohdon tiivis kasvokkain tapahtuva yhteys yrityksiin on elintärkeää. Eri puolueiden luottamushenkilöiden tulee tietää tarkasti yritysten olosuhteet.

Pidän intohimoisia yrittäjiä hyvän kehityksen vetureina! Huittisiin tuo myönteistä kehitystä liikenteellinen sijainti ja onnistunut liikennesuunnittelu 1980- luvulla. Huittisista tuli seudun kauppakeskus, kun kaupunkiin avattiin uudet sisääntuloväylät. Kehitykseen vaikuttivat silloin tieinsinöörit ja rohkeat kaupungin päättäjät sekä taitavat kauppiaat.

Kyllä ”kehityksen moottoripyörää” kaasutetaan parhaimmillaan yhdessä. Energiset yritykset, säädöksiä seuraavat viranomaiset ja intohimoiset luottamushenkilöt kaikki vääntävät viisaasti kaasua.

Jukka Tuori

Maakuntaneuvos, kuntavaali- ehdokas (kok.), Huittinen