Hyvä sellutehdas on tänään rahasampo

Metsä Fibren Rauman sellutehdas. Kuva: Esa Urhonen

Kun liikevaihdosta saa 27 prosenttia jäämään liiketulokseksi, bisneksen voi todeta rullaavan kuin unelma.

Kun liikevaihto on oikein suuri, mainittu 27 prosentin siivu tarkoittaa melkoista rahapottia.

Esimerkin tapauksessa, Metsä Fibressä, kyse on liki puolesta miljardista eurosta. Niin paljon yhtiön sellutehtaat ja sahat tahkosivat tulosta yhdeksässä kuukaudessa.

Vielä on vuotta jäljellä, ja markkinatuulet sangen suotuisat, joten tulos sen kuin komistuu.

Metsä Fibrellä kävi hyvä tuuri Äänekosken suhteen. Iso ja tehokas sellutehdas valmistui reilu vuosi sitten suuren kysynnän aikaan.

Sen jälkeen havusellun markkinahinta on noussut vielä entisestään. Kysynnän kasvu samaan aikaan, kun itsellä on entistä enemmän myytävää on kaikkien yritysten märkä unelma.

Eikä mikään viittaa siihen, että tilanne olisi lähiaikoina muuttumassa.

Hyvä sellutehdas on tällä hetkellä rahasampo, miltei lupa painaa rahaa.

Sellun siivittämänä Metsä Group -konserni tekee kelpo voittoa. Liiketulos oli tammi–syyskuussa 15 prosenttia liikevaihdosta ja sijoitetun pääoman tuotto 17 prosenttia.

Pääjohtaja Ilkka Hämälän olikin jo pakko konsernin taloudellista tulosta kuvatessaan käyttää sanaa erinomainen.

Konsernin omavaraisuus oli syyskuun lopulla 53 prosenttia. Tällaisilla tuloksilla se nousee kohisten. Metsä Groupilla on hyvät edellytykset investointeihin.

Raumalla tasataan jo tonttia jotakin varten.

Kilpailija UPM on laajentanut sellutehtaitaan Suomessa, mutta suurimmat panokset se on asettamassa Etelä-Amerikan pelipöydälle.

UPM päättänee ensi vuonna investoida noin kaksi miljardia euroa sellutehtaaseen Uruguayssa. Sillä on maassa jo yksi hyvin toiminut sellutehdas, alun perin yhdessä Metsän kanssa rakennettu Fray Bentos. Raaka-aineen tehtaalle UPM kasvattaa omilla eukalyptuspelloillaan.

”Omavaraisuus nousee. Metsä Groupilla on hyvät edellytykset investointeihin.”