Hyvä vuosi, parempi kuin ennen

Heräsin kevätaamuna traktorin hyrinään: naapurin maajussi oli suorakylvämässä kotimaisella Valtrallaan kauraa. Sokerijuurikas oli jo kylvetty, ja idätetyt perunat odottivat vuoroaan.

Juurikkaan taimet pilkistivät päivänvaloon ja kauran oraat vihersivät suorina riveinä: kasvun ihme oli näyttäytynyt hämmästyttävällä voimallaan. Sateet olisivat saaneet osua tasaisemmin jokaiselle lohkolle, mutta tulivat kuitenkin, jossakin kuitenkin turhan rajuina. Kauriit tulivat herkuttelemaan orailla ikkunamme edessä. Näkymä oli mieltä hivelevä, odottava. Pellot olivat pelkkää vihreyttä, hyvää lupaava. Ja pajupillin veistossa pikkumiehen sormeen syntynyt haavakin ommeltiin viereisessä terveyskeskuksessa tarvitsematta hakea Porista asti apua. Isäkään ei olisi ehtinyt kyytimieheksi.

Kaunis kesä oli ja meni, tuli kullankeltainen syksy. Isännän porilainen Sampo ilmestyi kaurapellolle vetäen kitaansa tuleentunutta puhdasta, sopivasti kuivahtanutta viljaa. Tuntui siltä, että kuivatuskustannukset jäisivät alle viime vuoden. Hyvä myös siksi, että energiakriisi jäisi tältä osin pienemmäksi.

Toivottavasti alueemme perunasato ylittää odotukset täydentäen Pohjanmaan vajausta, ettei tarvitsisi turvautua kaikille suomalaisille epäedulliseen tuontiin. Sokerisadostakin odotetaan viime vuodesta parempaa, mutta silti se riittää vain puoleen kulutuksestamme. Olisi jokaisen suomalaisen kiistaton etu sataprosenttinen omavaraisuus.

Toivottavasti viljely voisi ensi vuonna kasvaa, jopa tuplaantua. Odotetaan siis vieläkin parempaa. Kun lisäksi metsässä kasvaa enenevästi puita hyödynnettäväksi, odotukset voivat realisoitua myös maaseudulla. Maailman mullistuksista huolimatta.

Viljankorjuun jälkeen kauriit siirtyivät ruokailemaan, vasat telmimään, ainoan omenapuumme alle. Voi sitä omaamme ja niidenkin riemua!

Heräsin yöllä painajaiseen: viljelijän sato oli poltettu, tuhottu! Vaimo lohdutti vieressä, että olet seurannut liiaksi mediaa: näit unta Ukrainasta. Elämme onnellisesti turvallisessa Suomessa myös ensi vuonna!

Esko Eela

suomalainen, Säkylä