Hyvää ruokakoriin tänäänkin

Kaupan hyllyllä voi iskeä valinnanvaikeus. Erilaisia ruokatuotteita löytyy paljon ja niiden vertailu voi olla joskus hankalaa. Entä mistä sitten tunnistaa tuotteen kotimaiseksi?

Suomalaiset ovat omavaraisempia kuin moni muu maa. Suurin osa ruoastamme valmistetaan kotimaisista raaka-aineista. Siksi ruokaa riittää kauppojen hyllyillä myös poikkeusaikoina.

Ruokajärjestelmä ei voi missään maassa olla täysin suljettu. Elintarvikkeita ja niiden tuotantopanoksia tuodaan ja viedään.

Tietty omavaraisuuden taso on kuitenkin välttämätön esimerkiksi juuri kriisien varalta.

Suomalaisen ruoan suosiminen varmistaa huoltovarmuutta: pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito terässä ja elintarviketeollisuuden rattaat pyörimässä.

Maanviljelijöiden osuus ruoka-alan työntekijöistä on viime vuosina ollut laskussa johtuen tilojen vähentymisestä ja tilakokojen kasvusta.

Maatalous- ja elintarvikeala työllistää Suomessa lähes 340 000 henkeä, mikä on 13 prosenttia kaikista työllisistä.

Maataloudessa tapahtunutta työntekijöiden vähentymistä on kompensoinut puolestaan työllisten kasvu palvelualoilla. Ruoka-ala työllistää myös välillisesti esimerkiksi palvelualojen erilaisissa tuotannon ja liikkeenjohdon tukitoimissa, liikenteessä, kaupassa ja rakentamisessa.

Eniten ruoka-ala työllistää Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Tänään lauantaina vietetään Suomalaisen ruoan päivää toista kertaa historiassa. Päivää voi juhlistaa asiaan kuuluvalla tavalla hankkimalla ostoskoriin kotimaisia tuotteita.

Oman maan ruoan löytää helposti, sillä ruokakaupoissa on tarjolla noin 12 000 erilaista Hyvää Suomesta -merkittyä tuotetta.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruokaketjun yhteistyön tunnus. Merkki pakkauksessa kertoo, että elintarvike on alkuperältään suomalainen: raaka-aineet, tekijät ja tuotantoketju tunnetaan.

Siksi juuri Hyvää Suomesta -merkki allekirjoittaa Suomalaisen ruoan päivän.