Hyvän tahdon rahat

Veikkaus kertoi viime viikolla poistavansa noin 8 000 rahapeliautomaattia ympäri Suomen vuoteen 2025 mennessä. Muutos liittyy Veikkauksen uuteen strategiaan, jonka tarkoituksena on tuottaa turvallisempaa ja vastuullisempaa peliympäristöä.

Tällä hetkellä Veikkauksella on eri puolilla Suomen noin 18 500 automaattia.

Veikkauksen ympärillä on käyty tänä syksynä kiivasta keskustelua. Myös Veikkauksen monopoliasemaa halutaan horjuttaa ihan tosissaan.

Suurin kysymys lienee, onko yleisesti hyväksyttävää, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät yhteisen hyvän eteen?

Joidenkin mielestä rahapelit ovat valtion laskutaidottomille kansalaisilleen tarjoama vapaaehtoinen vero.

Pelien tuotto käytetään kaikkien Suomessa asuvien hyväksi. Avustuskohteita on tuhansia ympäri Suomea ja jaettavaa rahaa yli miljardi euroa vuodessa. Suurimmat saajat ovat erilaiset sosiaali- ja terveysjärjestöt.

Jos viiden vuoden sisällä Veikkauksen tuotoista häviää 8 000 pelikoneen tuotot, häviää avustusrahoista noin 200 miljoonaa euroa. Ministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan korvauksia voidaan etsiä valtion budjetista tai yhtiön sisältä.

Sosiaalinen sponsorointi nousee aina välillä mukaan keskusteluun. Se on yksi keino yrityksille osoittaa oma-aloitteisuutta sekä toteuttaa yritysvastuun periaatteita. Suomessa ilmiö on vielä lapsen kengissä, mutta maailmalla esimerkiksi Britanniassa se nauttii laajempaa kiinnostusta.

Sosiaalisella sponsoroinnilla voidaan erityisesti auttaa syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä takaisin yhteiskuntaan.

Ruotsissa julkinen rahapelimonopoli purettiin 2018. Monopolin korvannut lisenssijärjestelmä otettiin käyttöön kuluvan vuoden alussa. Ulkomaiset vedonlyöntiyhtiöt ovat rynnineet Ruotsin markkinoille.

Ruotsin peliuudistus on niin uusi, ettei sen mahdollisista haitoista ole vielä olemassa selvityksiä.

Varmaa on kuitenkin se, että Suomessakin mahdollisen monopolin purkautumisen jälkeen pelikenttä olisi avoinna vedonlyöntitoimijoille maailmanlaajuisesti. Näiltä toimijoilta ei ongelmapelaajien tilanteeseen löytyne kovin suurta sympatiaa.