Hyvät ehdokkaat nyt kullanarvoisia

Runsaan kuukauden kuluttua koittaa kuntavaalien eräs huipentuma. Puolueiden tulee jättää ehdokashakemuksensa keskusvaalilautakuntiin 9. maaliskuuta.

Tulevat viikot ovat siis täynnä kuhinaa kulisseissa, kun ehdokkaita haalitaan.

Se, keitä ja montako ehdokkaaksi ryhtyy, sanelee lopulta vaalien askelmerkit.

Kuntavaaleissa ehdokaslistalla on täysin ratkaiseva merkitys sekä määrän että laadun suhteen.

Mitä enemmän puolueella on asettaa nimiä ehdolle, sitä enemmän myös ääniä on mahdollista saada.

Viime kuntavaaleissa neljä vuotta sitten ehdokkaiden määrä koki ison romahduksen Raumalla.

Edellisissä vaaleissa ehdolla oli 250 raumalaista, viimeksi enää 176. Yksikään puolue ei saanut ehdokaslistaansa täyteen.

Toisaalta taas ei listan tarvitse täysi ollakaan, jos sieltä löytyy riittävän valovoimaisia ehdokkaita. Yksikin ehdokas voi jo yksinään vaikuttaa vaalitulokseen radikaalilla tavalla.

Viime vaaleista Raumalta muistetaan kansanedustaja Kristiina Salosen huikea menestys. Hän vei ehdokkaana kärkipaikan kuudella Rauman kahdeksasta äänestysalueesta.

Henkilökohtaisena äänimääränään Salonen keräsi 11,4 prosenttia Rauman kaikista äänistä. Se on saman verran kuin viisi valtuustopaikkaa saanut keskustapuolue sai yhteensä ääniä.

Näissä vaaleissa Salonen ei ole ehdolla. Viime marraskuussa hän ilmoitti, ettei aika riitä toimimaan sekä kunta- että valtakunnan tasolla, kun niiden väliin on tulossa vielä aluetasokin. Maakuntavaalit ovat näillä näkymin tulossa ensi vuonna.

Kuntatason osalta pelikenttä avautuu nyt puolueiden kesken aivan uudella tavalla. Kenelle Salosen äänet periytyvät? Löytyykö omista joukoista perijää vai valuvatko äänet muille puolueille?

Entä onnistuvatko puolueet kaivamaan uusia ja raikkaita ässiä hihoistaan? Vai houkuttaako tuttu ja turvallinen ehdokas näin korona-aikaan?

Tulos ratkeaa vaali-iltana, mutta paljon ratkeaa jo sitä ennen.

”Ehdokaslistalla on ratkaiseva merkitys.”