Hyvinvointialueen on uudistettava rappeutumassa olevat palvelut

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa kahden kuukauden kuluttua. Meidän palvelujen käyttäjien ei pitäisi huomata sosiaali- ja terveyspalveluissamme mitään muutosta.

Itse asiassa hyvä olisi, jos emme huomaisi – silloin ainakaan mikään ei olisi mennyt pahasti pieleen.

Hyvinvointialueet ovat työskennelleet tämän vuoden vimmatusti saadakseen hallinnolliset asiat reilaan ennen vuoden vaihdetta. Kaiken on pelattava tammikuussa 2023.

Laki ei kuitenkaan vaadi itse palvelujen uudistamista. Tästä olen huolissani.

Jos palveluja ja palvelutuotannon tapoja ei aleta uudistaa, me hyvinvointialueiden asukkaat huomaamme sen kyllä pian. Palvelut alkavat rappeutua ja kustannukset nousta.

Entiseen tapaan kun ei voi jatkaa. Väestömme ikääntyy, veronmaksajien määrä vähenee. Rahat eivät riitä palvelutason ylläpitoon vanhaan malliin.

Hyvinvointialueiden on etsittävä tehokkaimpia tapoja tuottaa palvelut ja löydettävä uusia innovaatioita. On otettava digitaaliset ja teknologiset ratkaisut käyttöön. Kannattaa altistaa oma palvelutuotanto vertailulle yksityisen palvelutuotannon kanssa ja yhdistää voimia järjestöjen toiminnan kanssa.

Esimerkiksi ikääntyneiden elämässä tarvittavaa tukea ei kannata yrittää ratkoa yksinomaan raskaiden palvelujen keinoin. Vapaaehtoiset, omaiset ja opiskelijat voivat auttaa yhteispelillä itse palvelutuotannon kyljessä. Hyvinvointialue voi koordinoida tätä.

Sote-keskuksia voi ulkoistaa ja kirittää niillä hyvinvointialueen itse tuottamia sote-keskuksia. Koronan myötä opimme, että lääkäri voi olla kännykässä, mutta niin voi olla vaikkapa älytuki ikäihmisen rannekkeessa, hänen huoneensa lattiassa tai sängyssä. Innovaatioiden käyttöönotosta kannattaa palkita ja kannustaa. Myös lainsäädännön pitää tukea tätä seuraavalla vaalikaudella.

Hyvinvointialueen itse tuottamista palveluista pitää selvittää perustiedot: mitä minkäkin yksikön palvelu maksaa ja mistä kustannus koostuu. Mikä on aito jonotilanne, entä ovatko palvelut vaikuttavia. Hyvinvointialueet voivat tehdä tämän itse, mutta koko Suomen kannalta vaikuttavinta on, että näitä tietoja kerätään ja vertaillaan kansallisesti.

Vaikka vuodenvaihteessa suurta muutosta palveluissa ei vielä tapahdu, sitä on kuitenkin pakko alkaa suunnitella vauhdilla. Muutokset ovat hitaita.

”Hyvinvointialueiden on etsittävä tehokkaimpia tapoja tuottaa palvelut ja löydettävä uusia innovaatioita. On otettava digitaaliset ja teknologiset ratkaisut käyttöön.”

Eveliina Vigelius

johtaja, sote-palvelujen kehittäminen, Hyvinvointiala HALI ry