Hyvistä juhlista voi tulla kohmelo

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi sai eilen erityisen juhlallisen päätöksen. Historiallisen itsenäisyyspäivän ilta vaihtui yöksi Tähtitorninmäen juhlailotulituksen myötä. Juhlat on juhlittu, on aika palata arkeen.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuodesta kasvoi kaikkien aikojen laajin ja monipuolisin. Neljä viidestä suomalaisesta piti juhlavuoteen osallistumista tärkeänä ja yli 600 000 on itse osallistunut ohjelman rakentamiseen. Teemavuoden avoimeen ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta.

Yksittäisiä tapahtumia hankkeissa oli kymmeniä tuhansia, omansa joka niemessä ja notkelmassa. Juhlavuoden kunniaksi on jumpattu, taiteiltu, musisoitu, syöty ja kahviteltu. On sytytetty valoja, kudottu sukkia, saunottu ja tavattu prinssejä. Kaikessa on näkynyt juhlavuoden teema, yhdessä tekeminen ja sukupolvien kohtaaminen.

Suomea on juhlittu ennennäkemättömän paljon myös ulkomailla. Historialliset kohteet kuten Rooman Colosseum, Niagaran putoukset Kanadassa ja Kristus-patsas Rio de Janeirossa valaistiin sinivalkoisin värein. Kaikkiaan valaistuja kohteita oli maailmalla useita kymmeniä.

Suomea onnittelivat myös eri maiden ihmiset taviksista julkkiksiin. Omat onnittelunsa esittivät niin Tom Hanks, Meryl Streep, Ed Sheeran, Gary Oldman kuin Conan O’Brien.

Erityisen näyttävästi Suomen merkkipäivää juhlittiin eteläisessä naapurimaa Virossa. Kuluneen vuoden aikana kunniaksemme on järjestetty niin konsertteja, näyttelyjä, elokuvia kuin seminaarejakin. Jännityksellä voidaankin odottaa, miten me suomalaiset juhlistamme Viron 100-vuotisjuhlaa ensi vuonna.

Kaiken kaikkiaan takana on onnistunut juhlavuosi. Vuosi oli rikas ja monimuotoinen kuten Suomi itse. Toivottavasti loistavan juhlavuoden jälkeinen kohmelo jää vain tähän päivään.

”Kaikessa on näkynyt juhlavuoden teema, yhdessä tekeminen ja sukupolvien kohtaaminen.”