Ideaa pikkutaloista voisi kierrättää

Maaseutukunnat kaipaavat lisää asukkaita. Yksi mahdollisia muuttajia jarruttava tekijä on asuntopula.

Maalla on toki tarjolla omakotitaloja ostettavaksi. Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole riittävän kompakteja aikana, jolloin kotitalouksien koot pienenevät ja muuttajia olisi yksi tai kaksi.

Kaikilla ei myöskään ole haluja tai varoja sijoittaa omistusasuntoon. Tarvitaan siis pieniä vuokra-asuntoja madaltamaan maalle muuton kynnystä.

Pirkanmaalla on kahteen kuntaan tulossa tällainen ratkaisu (HS 8.7.). Pälkäneelle ja Vesilahdelle tuodaan 27 neliön kokoisia pikkuruisia valmistaloja ihmisten vuokrattaviksi.

Diiliin kuuluu oma talo ja tontti, mutta vieri vieressä naapurien kanssa. Itse talo sisältää yhden ison huoneen tupakeittiöllä, kylpyhuoneen ja oman terassin.

Tämän kaiken saa 390 euron kuukausivuokralla, ja päälle pitää maksaa itse vesi ja sähkö.

Asialla on pälkäneläinen yritys Scandinavian Eco Villas. Yhtiön mukaan tavoitteena on yksinkertaisesti lisätä pienten vuokra-asuntojen määrää kunnissa.

Nyt kunnat herätys. On varmaa, että pienillä esteettömillä asunnoilla on oma kysyjäkuntansa: ikääntyvät, nuoret ja sinkut.

Näissäkin ihmisryhmissä on väkeä, jotka haluaisivat päästä kiinni omakotitaloon mutta ilman sen vaatimaa suurta alkuinvestointia.

Kaikilla ei myöskään ole mahdollisuutta ison talon ja tontin ylläpitämisen monestakin syystä.

Minivuokratalojen konsepti varmasti toimisi maaseudun lisäksi myös kaupungissa, esimerkiksi Rauman ja Uudenkaupungin kaltaisissa seutukaupungeissa.

Autotehtaan väkeä on asutettu jos jonkinlaisiin asumisratkaisuihin. Minitaloja ei kuitenkaan ole ollut tarjolla. Myöskään Raumalla ei tällaista asuntotyyppiä ole aiemmin kokeiltu.

Kuntien kaavoituksessa kannattaisi varautua myös tällaiseen mahdollisuuteen. Asuinmahdollisuuksiin tarvitaan monipuolisuutta, joka lähtee suoraan ihmisten tarpeista.