Ideoita joulukaupungin kehittämiseksi

Kulunut vuosi 2022 on ollut Raumalle menestyksellinen monessakin mielessä. Minä rajaan kirjoitukseni koskemaan vain Pitsikaupungin joulun kehittämistä.

Rauma on ottanut kuluneena vuotena aimo harppauksen kohti visiotaan tehdä Raumasta Suomen joulukaupunki – kuitenkin pienten askelten strategialla. Kuten jokainen keskustassa joulunaikaan liikkunut huomasi, Vanha Rauma on jo nyt muuttunut erittäin paljon paremmaksi kuin vaikka kymmenisen vuotta sitten.

Kuninkaan- ja Kauppakadun upeat valorakennelmat katujen yläpuolella ja valaistukset liikkeissä sekä talojen seinillä hätkähdyttävät hienoudellaan. Siinä on jo valmis kokonaisuus.

Wanhaan Raumaan tulijat kokevat nuo kadut ikään kuin tervetulotoivotuksena. Käytin tarkoituksella sanaa Wanhaan, sillä se sopisi mielestäni tulla vakikäyttöön kaikessa pitsikaupungin jouluun liittyvässä. W vahvistaisi mielleyhtymää vanhasta.

Jouluinen tori riukuaitoineen on myös piristävä aivan uusi idea, mitä voi vielä jatkojalostaa: kuinka olisi pienet, puiset ja kankaiset, kevyet myyntikojut torille Tallinnan malliin?

”Kuninkaan- ja Kauppakadun upeat valorakennelmat katujen yläpuolella ja valaistukset liikkeissä sekä talojen seinillä hätkähdyttävät hienoudellaan.”

Ensi kertaa esitetty Joulevangeeljum oli supermenestys! Siitä tulee jatkossa yksi taattu vetonaula ainakin viitenä vuotena. Miksei kauemmaksikin?

Maailmalla on monia sellaisia juhlia, mitkä toistuvat vuodesta toiseen samanlaisina ja väkeä riittää aina.

Oberammergaun kylä Etelä-Saksassa. Se voisi olla hyvä esimerkki Raumalle. Jos mennään superraskaan sarjan jokavuotisiin tapahtumiin oopperan alueella, tulee mieleen vaikka Verona Italiassa.

Sieltä voisi kopioida jonkun pienen detaljin ja tutkia vaikkapa led-kynttilöiden käyttöä suomalaisessakin pimeässä.

Ideoita pulppuaa päästä vaikka kuinka monia, mutta leikkaan filmin poikki tästä kohtaa tällä kertaa. Kertokaa tekin omia näkemyksiänne. Sekä plussia että miinuksia. Molempia tarvitaan rakentavaan kritiikkiin.

Haluan toivottaa kaikille innovatiivista mieltä ja yhteisöllistä aktiivisuutta ponnisteluissamme vielä paremman Rauman rakentamiseksi.

Hyvää Uutta Vuotta!

Lasse Kempas