Viikon varrelta: "Ihan törkyä ja pelkkää valitusta" – Eikö tekstaripalstan voisi lopettaa?

Lehden tekstaripalsta on sosiaalista mediaa asiallisempi keskustelufoorumi. Kärkeväkin kritiikki on sallittua – kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin, rikota lakia tai levitetä täysin virheellistä tietoa.

| Päivitetty

Tekstarit ovat tarpeellisia, otsikoi Uudenkaupungin Sanomien päätoimittaja lehtensä pääkirjoituksen tällä viikolla. Pääkkärissä kerrottiin, että aika usein tekstaripalstaa ehdotetaan lopetettavaksi. Ihan törkyä ja pelkkää valitusta! Usein ehdottaja on jonkun organisaation tai yrityksen edustaja, jota arvostelu harmittaa.

Kuulostaa tutulta. Päätoimittaja Teija Uitto toteaa, että lehti on sitoutunut Julkisen sanan neuvoston linjaan. Hyvää lehtimiestapaa vaaliva JSN painottaa sananvapautta.

Vapaa kansalaiskeskustelu on tärkeä osa demokratiaa. Sen voi rinnastaa terveyteen: joskus arvon ymmärtää kunnolla vasta, kun sen menettää.

Lehden tekstaripalsta on sosiaalista mediaa asiallisempi keskustelufoorumi. Kärkeväkin kritiikki on sallittua – kunhan ei mennä henkilökohtaisuuksiin, rikota lakia tai levitetä täysin virheellistä tietoa.

Tähän väliin voi taas tiedottaa, ettei kaikkia asiallisiakaan tekstareita koskaan julkaista. Viestejä tulee yleensä enemmän kuin Länskärin ja Raumalaisen palstoille mahtuu. Aika usein palstoille tarjotaan myös monta samansisältöistä tekstaria.

Julkaisukynnys madaltuu, kun tekstari on napakka, asiallinen ja rakentava.

Mietipä itse: eikö sellainen palaute omassa duunissa tai toiminnassa johda parhaaseen tulokseen?

Huutavalle ja uhkailevalle palautteen antajalle ehkä vastataan, mutta harva rähjääjää oikeasti haluaa auttaa ja palvella.

Rauman kaupunginvaltuusto ja johtoryhmä piti budjettiseminaarinsa tällä kertaa Tampereella. Reissulla Rauman päättäjät tutustuivat erityisen elin- ja vetovoimaiseen kaupunkiin.

Huh, mikä vauhti, kiteytti Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela reissun fiilikset.

Manseen on tosiaan viime vuosina rakennettu: ratikkalinjat, Nokia-areena, tosi paljon kerrostaloja järvinäkymillä ja niin edelleen.

Meikäläinen intoilee Tammelan perinteikkäästä pallokentästä, jolla jalkapalloa pelattiin 90 vuotta. Sen paikalle rakennetaan 8000 katsojan moderni stadion – ja paljon muuta.

Pohjola-Rakennus tekee stadionille 9- ja 7-kerroksiset talot, joihin tulee 27 asuntoa ja kymmenen liiketilaa.

YIT puolestaan rakentaa stadionille 12-kerroksisen Tampereen Yläriman ja kaksi 7-kerroksista taloa. Niihin tulee yhteensä 137 asuntoa. Joistakin asunnoista näkee pelikentälle. Lisäksi YIT rakentaa stadionille pienen kauppakeskuksen (ainakin K-market ja ravintola) sekä parkkipaikat futiskentän alle.

Vastaavaa ei löydy Suomesta mistään.

Lähi-Tapiolan kyselyn mukaan Tampere onkin Suomen suosituin muuttokohde. Peräti 15 prosenttia vastaajista mielii Manseen. Tampere ohitti Helsingin jo viime vuonna. Turku on kolmas, muttei yhtä vetovoimaisena.

Jalkapallon MM-kisoista en vielä ole entiseen tapaan innostunut, vaikka turnaus alkaa jo kahden viikon päästä.

Kyllä futis vielä kiinnostaa, siitä ei ole kyse. MM-kisat vaan pelataan hölmöön aikaan, marras-joulukuussa, kun kansalliset sarjat ja eurokilpailut ovat kesken. Tähän asti kisat on aina pelattu kesällä, pelikausien välillä.

Outo ajankohta selittyy sillä, että korruptoitunut kansainvälinen futisliitto Fifa antoi MM-turnauksen Qatarin järjestettäväksi. Suvella Qatarissa on tukahduttavan kuumaa.

Suomessa Yle ja MTV televisioivat MM-futiksen puoliksi. Se tarkoittaa tuplamiehitystä studioihin.

Asiantuntijaksi Yle on kiinnittänyt muun muassa Huuhkaja-valmentaja Markku Kanervan vakiokasvojensa Antti Pohjan ja Erkka V. Lehtolan lisäksi. Maikkari marssittaa studioon ainakin seitsemän nykyistä ja entistä maajoukkuemiestä, joista Petri Pasanen on isossa roolissa.

Vai pitäisikö sanoa tuplahenkilöitys, sillä kommentaattoreina on myös naisia, ainakin Heidi Pihlaja ja Marianne Miettinen (Yle) sekä Rosa Lappi-Seppälä (MTV).

Ja loppuun sää. Siis energiasää. Ilmatieteen laitos alkaa julkaista maanantaisin ja torstaisin sääennusteita energiantuotannon näkökulmasta.

Energiasää on hyvä, kun tuulee ja on leutoa.

Energiasää on huono, kun on tyventä ja kova pakkanen.

Loppukevennyksenä arkistokuvat kirjoittajasta MM-kisareissuilla takavuosina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut