Ihannekoti on nyt energiaomavarainen

Asuntomessuilla on ekotaloja ja uusia energiaratkaisuja. Kuva: Marjo Oikarinen

Yli puolet suomalaisista haluaa mieluiten asua omakotitalossa. Omakotiasumisen suosio on viime vuosien aikana vain kasvanut, käy ilmi Suomen asuntomessujen Asumisen ihanteet -kyselystä.

Lähes 70 prosenttia toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta ja yhä useampi myös kodin mahdollistamaa sähköautoilua.

Nykyihminen haluaa kodin, jossa voi toteuttaa persoonallista asumista, palautua arjen keskellä sekä nauttia yhteisestä ajasta perheen ja ystävien kesken. Moni uusi talo pitääkin usein sisällään kolme toimintoa yhden katon alla; kodin, etätyöpaikan ja vapaa-ajanasunnon.

Ennen kaikkea oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka.

Vaikka asumisen ihanteet muuttuvat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset muun muassa lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Raju inflaatio ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on näkynyt rakennus- ja remonttimateriaalien hintojen nousuna. Joitain tuotteita ei saa lainkaan tai odotusaika voi olla pitkä. Tästä huolimatta ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa pienessä nousussa.

Ihmiset eivät sittenkään pelkää aloittaa rakennusprojektia, jos siihen on aidosti tarvetta. Hankintoja tehdään nyt kuitenkin entistä huolellisemmalla vertailulla ja harkinnalla.

Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Naantalin Luonnonmaalla. Messutalojen kohdalla on ajan hermolla oltu erityisesti energia-asioissa.

Asuntomessualueella hyödynnetään muun muassa aurinkoenergiaa aivan uudessa mittakaavassa. Alueella on laajasti aurinkopaneeleita. Aurinkovoimalan tuottama sähkö syötetään puolestaan älymuuntamoon ja sieltä edelleen sähköverkkoon.

Kesällä lämpöenergia voidaan alueella johtaa kallioon, josta se voidaan ottaa talvella käyttöön. Lisäksi esittelytaloissa on hyödynnetty laajasti maalämpöä ja -viilennystä, jonka mahdollistaa saaren kallioinen ympäristö.

Koko asuntomessualue toimiikin ajan hengen mukaisesti energian suhteen täysin omavaraisesti.