Ihmisestä tullut homo absurdus

Kirjoittaja pitää ydinvoimaa ainoana mahdollisuutena, jos halutaan saattaa ilmastoasiat energiasektorilla hiilineutraaleiksi.
Kirjoittaja pitää ydinvoimaa ainoana mahdollisuutena, jos halutaan saattaa ilmastoasiat energiasektorilla hiilineutraaleiksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Homo sapiens tarkoittaa viisasta ihmistä. Tämä ei enää kuvaa meitä.

Meistä on tullut homo absurdus. Ihminen, joka käyttää elämänsä itsensä vakuutteluun siitä, ettei heidän olemassa olonsa ole täysin järjetöntä.

Filosofi Albert Camus ilmaisi asian: ihminen on ainoa olento, joka kieltäytyy olemasta mitä hän oikeasti on.

Ajatukset yllättävän suurella osalla politiikan päättäjistämme ovat jostain syystä täysin homo absurdien juttuja, sillä mehän emme voi maailman ilmastoasioita korjata, vaikka koko Suomi sammutettaisiin.

Tosiasia on myös, että ilmastoasioiden hoitaminen energiasektorilla hiilineutraaliksi ei onnistu ilman ydinvoimaa ja vaaditaan 6 000 – 7 000 MW:n laitostehot, joista osa voisi olla näitä uusimpia pienyksiköitä kaukolämpötuotantoon.

Säteily tässä meidän planeetallamme on ikivanha juttu. Koko aurinkokunta on rakennettu lähes kaikista tiedossa olevista, jopa kaikkein raskaimmista alkuaineista, joten meillä on useamman supernovasukupolven materiaalit ja säteilyä kaikkialla ja sitä enemmän, mitä ylemmäs maanpinnalta noustaan tai maan alle kaivaudutaan.

Säteilyähän ei auta pelätä, vaan on selvitettävä, mitä on tehtävä kun tuntuu olevan liikaa, eikä vahingoita itseään edes auringonotossa.

Kuinkahan se mahtaa olla todellinen tilanne uudessa eduskunnassamme? Melko nuorta porukkaahan se on, tosin oppineitakin. Yli 50 prosenttia heistä on filosofian, yhteiskunta- ja valtiotieteen, sekä oikeus- ja opetusalan ja korkeammankin koulutuksen saaneita.

Sairaanhoidon ammattilaisia on yli 10 prosenttia, joten sote-asioiden asiantuntemustakin voi löytyä.

Kaiken kaikkiaan käytännön asioiden hoito saattaa lipsahtaa sinne absurdienkin juttujen tasolle, koska käytännön kokemukset ja asioiden syvällisempi tuntemus voi puuttua ja osalla ovat vielä opiskelutkin kesken.

Onhan meillä osaajiakin, aina kokeneita ydinfyysikoita myöten ja heitä, siinä kuin muitakin voi hyödyntää, kun oivalletaan, että kysyvä ei tieltä eksy.

Toivon mukaan löydetään oikeat raiteet ja onhan se tehtävä, että saadaan Suomi rakennettua taloudellisesti tukevimmalle ja kilpailukykyisimmälle pohjalle.

Entinen rakennusmies