Ilmaisen rahan aika on toistaiseksi ohi

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ennakoi haastattelussamme, että EKP nostaa korkoja jo syyskuun kokouksessa. Kuva: Arttu Timonen

Pitkään kestänyt nollakorkojen aika päättyi viime viikolla. Euroopan keskuspankki nosti ohjauskorkonsa 0,5 prosenttiin.

Koron nostolla yritetään hidastaa inflaatiota eli hintojen nousua.

Kesäkuussa euroalueen inflaatio kiihtyi 8,6 prosenttiin, joka oli uusi ennätys. EKP:n tavoitteena on inflaation pitäminen 2 prosentin tasolla.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ennakoi haastattelussamme, että EKP nostaa korkoja jo syyskuun kokouksessa (LS 15.7.).

Kaikki riippuu pitkälti siitä, että Euroopan talouteen ei synny uutta takatalvea Venäjän hyökkäysalueen laajenemisen tai sodan kärjistymisen seurauksena, lisäsi Rehn.

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi nollan yli jo huhtikuussa. EKP:n päätöksen jälkeen se nousi 1,2 prosenttiin.

Viitekorko noussee siis lisää, mikä näkyy suoraan asunto- ja muiden lainojen hoitokuluissa.

Näillä näkymin lisälasku on jäämässä edelleen verrattain pieneksi.

Kuten Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju kuvasi: ”Ei tarvitse olla huolissaan, mutta pitää varautua maksamaan enemmän korkoja kuin ennen. Ilmaisen rahan aika on loppu.”

Tämän hetken taloustilanteessa se kuitenkin tuntuu, kun ”kaikki” näyttää kallistuvan.

Laukalle lähtenyttä inflaatiota kiritti eniten bensiinin, dieselin ja sähkön hintojen nousu.

Niihin koron nostot eivät oikein pure. Keskuspankit eivät voi energian hintoihin juuri vaikuttaa, kun hintoja nostaa tarjonnan puute.

Tavalliselle kansalaiselle tilanne on hankala.

Polttoaineiden, energian ja sähkön kulutusta on käytännössä vaikea vähentää yhtä reippaasti kuin hinnat nyt nousevat. Töissä ja asioilla on pakko käydä, asuntoja lämmittää ja syödäkin pitäisi joka päivä.

Toisaalta aika pienilläkin muutoksilla omassa arjessa saa edellä mainituissa pakollisissa kuluissa syntymään merkittävää säästöä.

Esimerkiksi yhden asteen vähennys sisälämpötilassa leikkaa viisi prosenttia lämmityslaskusta.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Olli Rehn heräsi ympäristöasioihin Eppu Normaalin soidessa – Suomen siunaukseksi on Epuista huolimatta koitunut eräs kauaskantoinen ratkaisu