Ilmaston nykytilanne

Janne Rantanen mainitsi Viikon varrelta -kolumnissaan (LS 10.9.), että Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteerin Petteri Taalaksen viesti ilmastomuutoksen torjunnassa on hiilestä, öljystä, turpeesta, maakaasusta luopuminen, siinä kuin biokaasuistakin, joka on myös metaania, on ilmastoasioiden ratkaisun ydin, joka onnistuu vain valtiotasoilla. Maailma ei pelastu, vaikka kansat alkaisivat elää askeettimunkkeina.

Ilmasto-ongelma on pääosin seurausta energiantuotannosta, mutta liikenne ja maatalous aiheuttavat myös paljon kasvihuonekaasuja.

Ilmakehässä on arvioiden mukaan 45 prosenttia enemmän hiilidioksidia ja 150 prosenttia enemmän metaania kuin parisataa vuotta sitten, ja suurin lisäys on tapahtunut viimeisen sadan vuoden aikana.

Kansainvälinen ilmasto 2015 -sopimus on myös liian toiveikas ja homma alkaa olla jo karannut käsistä.

Päästöt, jotka tähän mennessä ovat taivaalle menneet, ovat siellä ja niitä on vaikea saada mitenkään pois, ja vaikka energiatuotantopäästöjen alasajo alkaisikin, niin sinne jo ehtinyt kertyä valtavasti tavaraa.

”Loviisan laitosten jatko energiatuotannossa on ensitilassa selvitettävä.”

Metaanipäästöt ovat myös monin verroin tuhoisampia kuin hiilidioksidi, ja vaikka auringon valo sitä hajottaakin, niin vielä parin vuosikymmenen jälkeen siitä on yli 60 prosenttia jäljellä.

Mikäli käytössä olevat hiililaitokset halutaan korvata kaasuilla, niin hiilipäästöt putoavat vain noin 40 prosenttia, mutta hiilen korvaaminen ydinvoimalla pudottaa päästöistä lähes 99 prosenttia.

Maalämpö on myös erinomainen vaihtoehto, johon panostaminen ja verovaroinkin avustaminen ohi tuulen ja auringon on tällä hetkellä kaikkein järkevintä.

Suomessa asioita on hoidettu vastuullisesti ja todellisuus jotenkin tiedostaen. Uusia ydinlaitoksia on rakenteilla ja suunnitteilla, mutta ensisijaisesti viranomaistoimintaa ja osaamista on kehitettävä ja laitosrakentajiksi löydettävä viimeisenpäälle taitavaa ja yhteistyökykyistä porukkaa.

Loviisan laitosten jatko energiatuotannossa on myös ensitilassa selvitettävä. Selvitettävää ja korjattavaa ilmastoasioissa riittää ja hallitusvalta on herätettävä tosissaan asioiden hoitoon perusenergiatuotannossa, johon tuuli- ja aurinkoenergia antavat vain ripauksia silloin tällöin.

Maalämmön ja auringon ystävä Syväraumalta