Ilmastonmuutos ahdistaa nuoria

Nuoret haluavat lukea ilmastonmuutoksesta etenkin juttuja, jotka kertovat, miten suuri ongelma voidaan ratkaista.

Nuoret toivovat medialta myös perustietoa siitä, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse, mitä kaikkea se voi aiheuttaa ja vinkkejä ilmastotekoihin omassa arjessa.

Siinä keskeisiä havaintoja Sanomalehtien Liiton tilaamasta tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin sanomalehtiviikon alkaessa.

Ilmastonmuutos kiinnostaa 13–18-vuotiaita suomalaisnuoria. Se on selvästi sukupolvikokemus, joka yhdistää – ja toisaalta erottaakin. Myös nuorista löytyy äänekäs vähemmistö ilmastonmuutoksen kieltäjiä.

Yleisin ilmastonmuutoksen herättämä tuntemus on halu toimia ja tehdä jotain asialle.

Se on hyvä ja tärkeä viesti. Monet fiksuista nykynuorista tulevat tekemään työuransa tehtävissä, joissa enemmän tai vähemmän ”pelastetaan maailmaa”.

Ilmastonmuutos ja ympäristön tila on suomalaisnuorten ylivoimaisesti suurin yleinen ahdistuksen aihe. Melkein kaksi kolmesta nuoresta on erittäin tai melko huolissaan ilmastonmuutoksesta.

Ilmastohuoli on selvästi suurin huolenaihe.

Seuraavina, mutta silti kaukana, tulevat tutkimuksen mukaan sodat, terrorismi, nälänhätä, syrjäytyminen ja yksinäisyys, perheen ja oma taloustilanne, rikollisuuden lisääntyminen, turvallisuuden heikentyminen, maahanmuuton haasteet ja niin edelleen.

Media on pärjännyt nuorten mielestä aika hyvin ilmastonmuutoksen uutisoinnissa.

Yli puolet nuorista kokee, että sanomalehdet, televisio ja radio ovat onnistuneet uutisoinnissaan hyvin. Neljäsosa nuorista on sitä mieltä, että siinä ei ole onnistuttu.

Kiitettävään arvosanaan median lienee liki mahdotonta aiheen parissa yltää, koska odotukset ja toiveet ovat hyvin ristiriitaisia.

Tämänkin tutkimuksen mukaan melkein puolet nuorista kokee, että ilmastonmuutoksesta puhutaan liikaa ja pelotellaan ihmisiä. Hyvin monet pyrkivät olemaan ajattelematta koko asiaa, koska se vain ahdistaa.

”Nuoret haluavat lukea juttuja, jotka kertovat, miten ongelma voidaan ratkaista.”