Ilmastonmuutos ja ydinenergia

Meneillään on nopea ilmastomuutos, joista ympäri maailmaa sattuneiden ilmastoon liittyvien tapahtumien valossa on todettava, että jotain todella poikkeavaa saattaa olla tapahtumassa. Asioiden korjaaminen on kuitenkin alkutekijöissään ja korjaustoimet EU-tasollakin menossa täysin hukkateille.

Tämä elokuu Raumalla on ollut erityisen poikkeava. Kuukauden alku oli todella kuiva, vaikka sateita lähialueilla liikkui niin, tässä Syväraumalla ensimmäisten viikkojen aikana vettä sademittariini kertyi 10 mm. Lämmintä oli parhaimmillaan 33 astetta varjossa.

Alkukesä ja elokuun alku oli kuitenkin niin kuiva, että lähialueella on muutama suuri haapa ja koivu kuivunut pystyyn ja lähikoivuista varisseita lehtiä olen pihaltani kerännyt säkkikaupalla. Lähiseudu hiilnielu tais män siin.

Kuukauden loppu olikin epänormaali ja märkä, sillä vettä satoi niin, että elokuun sademääräksi mittariini kertyi 152 mm eli normaalit kaikkien kolmen kesäkuukauden vesimäärät saatiin niskaamme parin viikon aikana.

Ydinvoima ja suuret laitokset ovat Suomen sähköenergian tuotannossa keskeisin energiamuoto ja ilmastotekojen ykkönen, joka tosiasia on alettu huomaamaan Arkadianmäelläkin.

Helsinki taitaa olla se Suomen saasteisin kaupunki! Kaasu, hiili ja muut polttolaitokset saastuttavat jatkuvasti ja paljon. Maa- ja biokaasu ovat myös metaania, joka on ilmaston kannalta tuhoisinta ilmaan päästessään.

Esitin hiljattain Helsingin siirtymistä ydinlaitoksiin ja miksi ei muuallakin, sillä hiili-ja kaasulaitoksia löytyy ympäri Suomea. Esitin niiden rakentamista maan alle, joissa lämmöntuotto olisi ensisijaisena, sähkötarpeen ohella.

Vuosaari ja Salmisaari voitaisiin korvata tulossa olevilla pienlaitoksilla ja muita laitoksia sen jälkeen, kun nämä pienreaktorit ovat valmiina ja kotoisten, sekä EU:n viranomaisten hyväksymänä laitossarjana markkinoilla.

Laitosten lämpimät lauhdevedetkin voidaan hyödyntää ja laitokset ovat maan alla lentokoneilta ja ukkosiltakin turvassa. Laitosten suljetun ja suodatetun ilmastoinnin myötä laitosympäristö on häiriötön ja turvallinen ja mahdollistaa laitosrakentamisen asuinkeskusten tuntumaan nykyisten polttolaitosten alueille, jolloin parhaimmillaan vain reaktorille ja niiden turva- ja apujärjestelmille olisi tarvetta.

Suomen ydinlaitosten rakennusmääräykset vaikuttavat juuri nyt puutteellisilta, sillä ne sulkevat laitokset pois sieltä missä koko laitostehoa eli sähköä ja lämpöä todella tarvitaan. Kaikkien ilmastopäästöjen tiedetään kulkeutuvat vallitsevien tuulien mukana, mihin sattuu ja jopa satojen kilometrien päähän.

Aurinko ja tuuli eivät Suomessa toimi kuin ajoittaisina sähkötuottajina ja keskitalvella auringosta ei ole apua. Oma 6 kW laitos on suoraan sanoen avuton, mutta maalämpömme toimii erinomaisesti ja on perusenergiaa joka hetki kaikessa lämmityksessä.

Tiedetään, että pitkinä pakkasjaksoina ei tuule ja jos on pilvistä, niin tuuli- ja aurinkovoiman tuottama sähkö loppuu ja voi tuottaa jopa vakavia sähkönsiirtohäiriöitä, kun sähköntarve samalla kasvaa.

Kaikki kohtuus lyhyen käyttöiän omaavissa tuulivoimarakentamisissa ja ilmastopoliittisissa pisteiden keruussa! Järkevät sekä parhaaseen talouteen perustuvat ja kauas kantoiset energiaratkaisut on otettava tilalle ja koko energiapolitiikka käytännön ammattilaisten ohjeistettavaksi ja hallintaan.

Suomen ilmastopäästöt ovat promille tasoa maailman ilmastopäästöistä, jotka ovat vuosittain vielä kasvaneet lähes prosenttitasolla ja ilmaston parannustöitä ja sen mahdollisia tuloksia vasta suunnitellaan ja odotellaan. Tilanne on jo nyt viimeaikaisten ilmastohäiriöiden myötä todella vakava.

Suomen kivihiili, kaasu, polttoöljy ja hakelaitoksien sammuttaminen ei maailman päästöihin nykymenolla vaikuta lainkaan, joten mitään kiirettä meillä Suomessa ei päästöjen suhteen juuri nyt ei ole, kun uutta ydinsähköä saadaan kohta lisää. Aikanaan myös EU tajuaa ydinvoiman todellisen ilomastomerkityksen.

Rakennetaan suunnitellut uudet ydinlaitokset ja käytetään kaikkia nykyisiä varman päälle, sekä myydään ja viedään arvokasta käytännön tietotaitoa ja kokemuksia maailmalle.

29 vuoden ydinvoimakokemusteni myötä voin toivotta leppoisaa loppuvuotta ja siitä eteenpäin.